Paikallisuutiset

Tutkimusta ja hoitoa seksuaalirikosten uhreille Kainuussa

SERI-tukikeskus aloittaa Kainuun sotessa vuoden 2022 alussa.

Suomessa toimii eri sairaaloiden yhteydessä niin sanottuja Seri-tukikeskuksia, jotka tarjoavat matalla kynnyksellä tutkimuksia ja hoitoa seksuaalirikoksen uhreille. Kainuussa SERI-keskuksen toiminnasta vastaa keskussairaalan naistentautien poliklinikka.

– Kainuussa on ollut käytössä vastaava toimintamalli ja nyt hoitopolkua on muokattu yhdenmukaiseksi valtakunnallisten käytäntöjen kanssa, kertoo gynekologi Mari Kuivalainen Kainuun keskussairaalasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palvelua tarjotaan yli 16-vuotiaille seksuaalirikoksen uhreille sukupuolesta riippumatta. Tutkimukset ja käynnit ovat uhrille ilmaisia, eikä rikosilmoituksen teko ole ehtona tutkimuksille. Tutkimusten osalta tapahtumasta tulisi olla alle kuukausi.

Seksuaalirikoksissa on otettava nopeasti yhteyttä terveydenhuoltoon.

Yhteydenotot SERI-keskukseen 1. tammikuuta 2022 alkaen voi tehdä numeroon 040 1533 273 mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Puheluihin vastaa terveydenhuollon ammattihenkilö, joka kartoittaa tilanteen ja antaa soittajalle toimintaohjeita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteydenoton voi uhrin puolesta tehdä myös muu henkilö. Alaikäisten osalta SERI-keskus toimii yhteistyössä poliisin ja sosiaalipäivystyksen kanssa. Tarvittava henkinen tuki järjestetään sairaalan psykiatrian ammattilaisten avulla.

Kainuun keskussairaalan päivystys palvelee vuoden jokaisen päivänä kellon ympäri. Päivystysavun numerossa 116 117 saa ohjeita ja neuvoja kiireellisissä tilanteissa. Hätätilanteessa pitää aina soittaa hätäkeskuksen numeroon 112.

Seksuaalirikoksen kokeneelle tapahtuma ja sen selvittäminen on vaikeaa, mutta tukea ja apua on saatavilla. SERI-keskuksen tavoitteena on helpottaa paitsi tutkimuksia, myös auttaa jatkossa eri tavoin.

Uutena työmuotona on myös SERI-keskuksen tekemä puhelinseuranta tapahtuman jälkeen, jossa seurataan paitsi fyysistä, myös psyykkistä toipumista. Seksuaalirikoksen kohdannut voi tavata myös seksuaalineuvojaa asioiden käsittelemiseksi. Tukea on saatavilla myös vapaaehtoissektorilta, esimerkiksi vertaistuen muodossa.

Seksuaalirikoksissa on otettava nopeasti yhteyttä terveydenhuoltoon.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä