Kolumnit

Urheilu meitä yhdistäköön

Minun elämäni yksi hienoimmista kokemuksista tapahtui vuonna 2011: Helsinki, ravintola DTM ja jääkiekon MM-kisojen finaali. Joku porukka tuli paikalle ja pari miestä vastusteli kirosanojen saattelemana, eiväthän he nyt mihinkään homobaariin voisi lätkää mennä katsomaan. Aikaa ei ollut joten tämä baari sai kelvata, he tulivat sisään samalla oven avauksella kuin minäkin.

Minua hieman huvitti seurata selvästi mukavuusalueensa ulkopuolelle joutuneita miehiä, jotka väistelivät muita ihmisiä kuin jotain tartuntaa peläten, vaikka silloin ei ollut pandemiasta tietoakaan. Rakkaus urheiluun ohitti silti ahdasmielisyyden.

Tunnelma oli katossa. Ensimmäisen erän jännitys purkautui älyttömään huutoon, kun Suomi teki ensimmäisen maalinsa. Ruotsin tasoittaessa tuli muutaman perkeleen saattelema hiljaisuus, mutta kolmas erä olikin sitten yhtä juhlaa. Suomen maaleja satoi, Ruotsi oli täysin lyöty ja lopulta ei enää hurrattu ja huudettu kun maali tuli, vaan hurrattiin koko ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muistan hymyilleeni niin, että naamaan sattui nähdessäni sen saman ahdistuneena heteroystävälliseen homobaariin saapuneen mieskolmikon, joka nyt hurrasi kaulakkain muiden baarissa olevien kanssa heitä suukotellen ja halaillen. Sen juhlimisen seuraaminen oli ainutlaatuista.

Kultapeli vuonna 2011 ei ollut uskomaton kokemus vain siksi, että Suomi voitti. Se oli uskomatonta siksi, että pääsin näkemään miten rakkaus urheiluun poisti illaksi kaikki erimielisyydet väliltämme aina puoluerajoista ihonväriin, uskontoon ja suuntautumiseen asti. Sinä iltana me olimme kaikki yhtä joukkuetta.

Vuonna 2020 Suomen juhlat jäi koronapandemian vuoksi väliin ja toissapäivänä Kanada pääsi kuittaamaan sen mestaruuden, jonka se hävisi vuonna 2019. Toivon kovasti, että tänään Kanadassa ollaan yhtä onnellisia, kuin me olimme vuonna 2011.

Olisin toivonut Suomelle voittoa, koska mielestäni meidän maamme (yhtään muuta maailmaa väheksymättä) kaipaa kipeästi tunnetta yhdistymisestä ja yhdessä olemisen riemusta sekä onnellisuudesta tämän uuvuttavan poikkeusajan päälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voisimmeko kenties löytää muita keinoja yhdistyä yhtä tiiviisti kansaksi, kuin mitä MM-kulta meidät tekee? Ja miten se yhteistyö kestäisi yhtä torijuhlaa kauemmin? Muistetaan ainakin, että hyvä joukkuehenki vaatii panostusta ihan jokaiselta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä