Paikallisuutiset

Yli 70-vuotiaiden koronarokotukset hoidettu huhtikuussa – koronatilanne Kainuussa perustasolla

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on maanantaiaamun tilanteen perusteella 13,9 (100 000 asukasta / 14 vrk) eli alle kiihtymisvaiheen rajan. Koronakoordinaatioryhmä käsittelee alueen tilannetta tiistain kokouksessa.

Sunnuntaina tietoon tulleessa Terrafamen teollisuusalueen ulkopaikkakuntalaisen työntekijän koronatartunnassa karanteeniin on asetettu 17 henkilöä. He eivät ole kainuulaisia.

Kainuun sote kehottaa alueen väestöä sekä täällä työskenteleviä noudattamaan edelleen varotoimia ja annettuja ohjeita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Erityisesti työpaikoilla pitää kiinnittää vakavaa huomiota taukojärjestelyihin ja muihin yhteisissä tiloissa tapahtuvien lähikontaktien vähentämiseen, kerrotaan Kainuun soten tiedotteessa.

Myös kimppakyyteihin tai työntekijöiden yhteisasumiseen kohdistuu merkittäviä tartuntariskejä.

Kainuussa ei ole todettu koronatartuntojen merkittävää kasvua lomakauden tai järjestettyjen kilpaurheilutapahtumien yhteydessä. Esimerkiksi Vuokatissa käynnissä olevissa paraurheilun maailmancupissa on viikon aikana tehty 18 maan osallistujille yli 500 koronatestiä ilman tautilöydöksiä.

– Tilanne ei siis suinkaan ole toivoton, vaan ohjeita noudattaen voimme toimia turvallisesti, korostaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronarokotusten takaisinsoittojonossa on edelleen noin 1000 puhelua.

Takaisinsoittojonoa puretaan mahdollisimman nopeasti, mutta viive voi kasvaa yli kolmen vuorokauden. Soten puhelinpalveluihin riittää normaalitilanteissa yksi soittokerta. Numero jää muistiin ja henkilölle soitetaan takaisin.

Rokotusvuorossa oleville 1946 syntyneille ja sitä vanhemmille suositellaan nettiajanvarauksen kautta osoitteessa Omasote.kainuu.fi. Koronarokotusten ajanvarausnumeroon 044 709 3788 pyydetään soittamaan vain omalla ajanvarausvuorolla.

Numerossa ei anneta rokoteneuvontaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotusten lievien sivuoireiden – kuten päänsärky, kuume tai pistoskohdan arkuus – lievittämiseksi on suositeltavaa ottaa tulehduskipulääkettä, esimerkiksi ibuprofeenia tai parasetamolia ennaltaehkäisevästi ja rokotuksen jälkeen oireen mukaisesti.

– Mikäli rokotetoimitukset jatkuvat nykyisellään, arviomme mukaan Kainuussa yli 70-vuotiaiden koronarokotukset saadaan valmiiksi huhtikuun puolessa välissä, arvioi Olli-Pekka Koukkari.

Alle 70-vuotiaiden koronarokotukset on keskeytetty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on 19. maaliskuuta ilmoittanut keskeyttävänsä AstraZenecan koronarokotteen antamisen Suomessa.

Tämän vuoksi alle 70-vuotiaiden sairausriskiryhmien ajanvaraus on toistaiseksi suljettu, eikä takaisinsoittoja tehdä toistaiseksi tehdä henkilöille, joille on ollut suunnitteilla AstraZenecan koronarokote.

Jatkotoimista peruttujen aikojen osalta sekä sairausriskiryhmien rokotusten jatkumisesta ilmoitetaan myöhemmin, kun lisätietoja asiasta on saatavilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä