Yrityslainan erityispiirteet ja lainan hakeminen

Yritystoiminnan kehittäminen vaatii usein lisärahoitusta yrityslainan muodossa. Yrityslainan käyttökohteita voivat olla esimerkiksi laiteinvestoinnit ja kehityshankkeiden läpiviemisen myötä syntyvien kulujen kattaminen. Tavoitteena on yrityksen liikevaihdon kasvattaminen, minkä ansiota myös yrityslainan kulut voidaan kattaa.

Yrityslainaa myönnetään olemassa oleville yrityksille. Uusille yrittäjille rahoitusta tarjoavat esimerkiksi TE-toimistot starttirahan muodossa, mutta se on tarkoitettu vain yrittäjän toimeentulon turvaamiseksi yritystoiminnan käynnistysvaiheessa. Erillinen yrityslaina sen sijaan mahdollistaa yrityksen nopean kasvun ja kehittämisen.

Mitkä eri rahoittajat tarjoavat yrityslainaa?

Yrityslainoja myöntävät perinteiset pankit sekä lukuisat rahoituslaitokset. Hyvän kasvupotentiaalin omaava yritys voi saada Finnveran kautta valtion tukemaa yrityslainaa. Tämä on usein edullisin yrityslainavaihtoehto, mutta lainan saamisen ehdot ovat erittäin kireät.

Business Finland on toinen valtiorahoitteinen organisaatio, joka tukee edullisilla yrityslainoilla erityisesti kansainvälisille markkinoille pyrkiviä yrityksiä. Lainarahan myöntämisperusteet ovat tarkkaan määriteltyjä ja lainarahan käyttökohteiksi kelpaavat vain rajatut kohteet. Business Finlandin kautta voi olla mahdollista saada edullista yrityslainaa esimerkiksi digitaaliseen markkinointiin tai kansainväliseen tuotelanseeraukseen, mikäli yrityksen tuotteet ja strategia ovat sopivat.

Kireistä ehdoista huolimatta jokaisen yrittäjän on syytä perehtyä Business Finlandin ja Finnveran yrityslainamahdollisuuksiin. Mikäli oma yritys ei täytä valtiollisten rahoittajien ehtoja, ovat kaupalliset rahoitustoimijat seuraava vaihtoehto. Laina on hieman kalliimpaa, mutta lainarahan käyttökohteen voi yrittäjä päättää vapaasti. Rahoitusta tarjoavat useat eri rahoitusyritykset, joten hepoin tapa löytää kilpailukykyisin yrityslaina on käyttää esimerkiksi Lainaa.com lainavertailupalvelua. Ilmaisen palvelun avulla löytää parhaimman yrityslainan tarjoajan nopeasti.

Tee yrityslainahakemus huolella

Lainahakemuksen huolellinen täyttäminen on erittäin tärkeää yrityslainaa haettaessa. Erityisesti valtion tukemia yrityslainoja haettaessa hakemuksen selkeyteen on kiinnitettävä huomiota. Tuettua yrityslainaa myönnetään vain silloin, kun rahoituksen tuleva käyttötapa on selvitetty yksityiskohtaisesti. Lainasopimus edellyttää lähes poikkeuksetta myös yksityiskohtaista raportointia rahan käyttökohteista.

Vapailta markkinoilta haetulla yrityslainalla ei ole rajoituksia käyttökohteen suhteen. Lainahakemuksen tekeminen on myös yksinkertaisempaa ja parhaan yrityslainatarjoajan löytäminen on helppoa. Kilpailuta yrityslainat luotettavan lainavertailupalvelun avulla, jotta saat varmasti parhaan mahdollisen lainatarjouksen yrityksellesi. Muista huolehtia ennen yrityslainahakemuksen tekemistä, että yrityksen tiedot ovat ajan tasalla julkisissa yritysrekistereissä, esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksen yritystietojärjestelmässä. Rahoittajat tekevät taustatarkistuksia ja puutteelliset rekisteritiedot voivat johtaa hakemuksen hylkäämiseen.

Yrittäjän kannattaa varata myös hetki aikaa realistisen suuruisen lainasumman arvioimiselle. Turhan suuren yrityslainan kulut rasittavat yrityksen taloutta. Lainasumman arvioinnissa käyttökohde määrittelee toki hyvin pitkälti tarvittavan lainan suuruuden, mutta myös yrityksen olemassa olevia käyttövaroja sekä kassavirtaa kannattaa tarkastella. Tarvittavan lainan suuruuden optimoinnin avulla voidaan pienentää yrityslainan suuruutta ja siten vähentää lainanhoidosta syntyviä kustannuksia.

Miten valita yrityslainan myöntäjä?

Lainavertailupalvelu tarjoaa aina useita lainatarjouksia, joista on helppo poimia halvin tarjous. On kuitenkin hyvä muistaa, että halvin ei ole aina paras. Yrittäjän tulee perehtyä huolella tarjotun lainan ehtoihin ja varmistettava, että ne sopivat parhaiten yrityksen tilanteeseen. Takaisinmaksusuunnitelman on oltava realistinen. Yrityksen kassavirran avulla tulee pystyä huolehtimaan lainalyhennyksistä ongelmitta.

Joustoja ehdoissaan tarjoava rahoittaja saattaakin olla parempi vaihtoehto kuin kaikkein halvin tarjous, mikäli kustannusten ero ei ole merkittävä. Joustojen ansiota alun perin hieman kalliimpi laina voi tulla halvemmaksi, jos lainan kykeneekin esimerkiksi maksamaan kokonaan pois ennakkoon ilman lisäkustannuksia. Lyhennysvapaiden kuukausien mahdollisuus saattaa myös tulla tarpeeseen yritystoiminnan kausivaihteluissa.

Yrityslainan valinnan jälkeen rahat ovat parhaimmillaan käytettävissä jopa saman arkipäivän aikana. Rahat kannattaa sijoittaa nopeasti, mutta harkitusti yritystoiminnan tehostamiseen ja kasvattamiseen jotta yrityksen kassavirtaa päästään kasvattamaan lainrahalla tehtyjen investointien myötä.

Tutustu myös samalla muihin säästöpalveluihimme osoitteissa Insured.fi Sähköt.net

Sisällöntuotanto: SEOSEON Digitoimisto