5 helppoa tapaa lisätä märkätilojen energiatehokkuutta

Oletko miettinyt kodin märkätilojen remontoimista? Vai kaipaavatko wc-tilat, sauna tai kylpyhuone yleisilmeen parantamista? Märkätilojen remontti on arvokas investointi sekä kuluttajalle että ympäristölle, sillä oikeanlaisella remontilla märkätilojen energiankulutus vähenee huomattavasti ja kiinteistön jälleenmyyntiarvo nousee.

Energiatehokkaat ratkaisut ovat tärkeitä koko kiinteistössä, mutta varsinkin kylpyhuoneessa ja keittiössä energiankulutuksen optimointi on olennaista. Jos harkinnassasi on kylppärin kattava muodonmuutos tai pelkästään pieni pintaremontti wc-tiloissa, muistathan hyödyntää seuraavaa viittä helppoa ja energiatehokasta ratkaisua.

1.Energiatehokkaat materiaalit märkätiloihin

Tiesitkö, että valitsemalla märkätiloihin energiatehokkaita materiaaleja voit tehdä huomattavia säästöjä energiankulutuksessa? Energiatehokkuudella tarkoitetaan, että samalla energiamäärällä tavoitellaan parempaa tulosta, eli tähtäimessä on tavallista kulutusta optimaalisempi hyötysuhde. Remontin materiaalit valitaan usein hinnan tai ulkonäön perusteella, mutta valinnoissa tulisi nykypäivänä huomioida myös energiatehokkuus.

Esimerkiksi materiaalin alkuperä voi vaikuttaa tämän ekologisuuteen ja energiatehokkuuteen, sillä maahantuonti saattaa aiheuttaa ympäristölle haitallisia päästöjä ja kuluttaa paljon energiaa. Oletko esimerkiksi tietoinen nykyisen lavuaarin, kaapiston, suihkutilan tai saunanlauteiden alkuperästä? Jos et myöskään ole perehtynyt märkätilojen materiaalien käsittelyyn, suosittelemme varaamaan tarpeeksi aika tämän selvittämiseen, sillä monia materiaaleja käsitellään tuotannon aikana päästöjä aiheuttavilla aineilla.

2.Kodinkoneiden energiatehokkuus

Kaikista suurista kodinkoneista, kuten pesukoneesta ja kuivausrummusta, tulisi löytyä EU-maiden yhtenäinen energiamerkintä. Tunnistat energiatehokkaat kodinkoneet luotettavasta energiamerkinnästä, jossa koneen sähkönkulutus luokitellaan asteikolla A-G. Hankkiessasi uusia kodinkoneita märkätiloihin, tulisi tavoitteena aina olla energiatehokkaimman A-luokan kodinkoneen valinta. Esimerkiksi uudet pesukoneet, kuivausrummut tai kuivauskaapit kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhemmat mallit. Hyödyntämällä energiatehokkaita kodinkoneita märkätiloissa säästät sähkö- ja lämmityskuluissa, sillä erilaiset suuret kodinkoneet ovat kiinteistön pahimpia energiasyöppöjä.

Myös hanan korjauttaminen energiaremontin yhteydessä voi olla järkevää, sillä vuotava hana kuluttaa paljon vettä. Esimerkiksi painonappihanat katkaisevat veden valumisen automaattisesti ja vähentävät kulutusta. Kiinnitä huomiota myös hanojen ja kodinkoneiden vedenpaineisiin ja tarkista ne säännöllisesti vähentääksesi turhaa kulutusta.

3.Sijoita ja käytä laitteita oikein

Kodinkoneiden ja muiden märkätiloissa olevien laitteiden sijoittaminen vaikuttaa energiatehokkuuteen. Märkätiloissa pidetään usein monia pieniä sähkölaitteita kuten sähköhammasharjaa, partakonetta ja kiharrinta, eikä mikään näistä saisi olla koko ajan latauksessa. Suurempien koneiden sijoittamiseen on helpoin vaikuttaa remontin suunnitteluvaiheessa.

Kiinnitä huomiota esimerkiksi kuivausrummun, kuivauskaapin tai muun lämmittävän laitteen sijoittamiseen ja tarkista, ettei laite ole lähellä ikkunaa tai ovea, josta vetää kylmää ilmaa. Valitse pesukoneen tai kuivausrummun ohjelma aina pyykin mukaan, jotta liian lämpimiä ohjelmia ei ajettaisi turhaan ja pese ainoastaan täysiä koneellisia.

4.Energiatehokas sauna

Saunominen on suomalaisille tärkeää, mutta niin tulisi olla myös tietoisuus energiankulutuksesta saunomisen yhteydessä, erityisesti sähkökiukaan omistajille. Säästeliään saunomisen lisäksi kiuaskivet olisi hyvä vaihtaa parin vuoden välein, esimerkiksi energiaremontin yhteydessä. Vanhoista kiuaskivistä tippuu mujua, joka tekee saunan lämmittämisestä hitaampaa. Myös kunnollinen ilmanvaihto pitää saunan lämpötilan kurissa ja minimoi ylimääräisen kulutuksen lämpövaihtelujen yhteydessa.

5.Lattialämmitys

Kylpyhuoneen lattialämmitys on monelle arjen luksusta, varsinkin talvella. Monissa kiinteistöissä märkätilojen lattialämmitys on kuitenkin säädetty turhan kovalle. Lattian energiatehokkain ja paras lämpötila liikkuu 23 asteen lähettyvillä. Hyvä nyrkkisääntö on, että lattia ei saisi tuntua selvästi lämpimältä jalan alla. Jos lattia on selvästi lämmin siihen astuessa, on lattialämmitys säädetty liian kovalle ja ylimääräistä energiaa kuluu turhaan.

Monet nykypäivän lattialämmitykset toimivat aikaohjauksella, joka mahdollistaa lämmityksen nostamisen märkätiloissa niiden käyttöaikojen mukaisesti, jolloin lämmityskuluts vähenevät esimerkiksi yön aikana. Märkätilojen lattialämmitystä ei tulisi kuitenkaan unohtaa kokonaan, sillä riittämätön lämmitys ja kuivaus voivat aiheuttaa kosteusvaurioita.

Kodin ja kylppärin oikeanlainen lattialämmitys ei kuitenkaan riitä, jos märkätilat eivät ole kunnolla eristettyjä. Märkätiloissa liikkuu paljon lämpöä esimerkiksi saunan ja kuivausrummun lähettyvillä ja siksi puutteellisesti eristetyt tilat kuluttavat turhan paljon energiaa. Eristeiden parantaminen ja ikkunoiden uusiminen on energiaremontin yhteydessä helppoa, nopeaa ja kannattavaa.

Energiaremontin rahoitus märkätiloihin

Oikeanlainen rahoitus helpottaa unelmiesi energiatehokkaan remontin toteuttamista märkätiloissa. Jotta sinä pystyisit kustantamaan onnistuneen ja energiatehokkaan remontin milloin vain, on Santanderin laina oiva ratkaisu moneen tarpeeseen. Kylpyhuoneen, wc-tilojen tai saunan remontoiminen Santanderin rahoituksella on kannattava ja vastuullinen sijoitus. Lainan hakeminen on sujuvaa ja turvallista Santanderin verkkopalvelun kautta, josta löydät myös lainalaskurin oikeiden kuukausierien ja vuosikoron selvittämiseen.

Muistathan kartoittaa taloudellisen tilanteesi energiatehokasta märkätilaremonttia varten etukäteen. Santander on apunasi budjetin laskemisessa ja koko lainaprosessin aikana.