Äkillinen akkuongelma voi yllättää kenet tahansa

Kaikki kokeneet autonkäyttäjät tietävät sen hetken, kun käännät avainta sytytyslukossa, mutta sen jälkeen ei tapahdukaan mitään. Sitten se iskee tajuntaan: akku on loppu. Se voi tapahtua monesta syystä – ehkä valot jätettiin päälle yön yli tai akku on yksinkertaisesti vanha ja kaipaa vaihtoa. Onneksi on olemassa muutamia vaiheita, jotka voit tehdä selvitäksesi tilanteesta.

Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin akun tyhjeneminen. Yleensä se tapahtuu kylminä aamuina tai ennen tärkeää tapahtumaa. Auton akun ikä sekä käyttöikä voivat vaihdella, mutta keskimäärin sen kesto on noin 3-5 vuotta. Säännölliset tarkastukset ja huoltotoimet voivat pidentää sen elinikää sekä varmistaa, että se tarjoaa luotettavan suorituskyvyn pidemmällä aikavälillä. Siksi on pidettävä mielessä, että äärimmäiset lämpötilat ja auton pitkäaikainen paikallaanolo voivat kiihdyttää akun energian hupenemista.

Äkillisiä akkuongelmia voi välttää säännöllisellä huollolla. Ammattilainen kykenee testaamaan akusta sekä lataustason että yleiskunnon, antamaan suosituksia ja tarvittaessa vaihtamaan sen. Kun hankkii laadukkaan akun, varmistaa sen, että auto käynnistyy aina luotettavasti. Uusi akku kestää paremmin kylmää säätä sekä pidempiä ajanjaksoja ilman käyttöä. Auton akun ylläpitäminen on helppoa, mutta siihen täytyy kiinnittää säännöllisesti huomiota.

Mitä tehdä kun auto ei käynnisty

Ensimmäinen askel on tarkistaa, ettei ongelma johtuu akusta. Tarkista, näkyykö kojetaulussa valoja tai kuuluuko moottorista mitään ääntä, kun yrität käynnistää. Jos valoja ei näy ja auto on mykkä, viittaa se yleensä akun ongelmiin. Tällöin kannattaa varmistaa, että akun napojen liittimet ovat kunnolla kiinni ja tarvittaessa ne on puhdistettava. Joskus pelkkä napojen kiinnitysten kiristäminen voi auttaa. Mikäli ei, tarvitset virran saantia toisesta ajoneuvosta käynnistyskaapeleiden avulla tai kannettavaa akkulaturia.

Akkukuva nettisivuilta autoihinvaraosat.fi

Varmistettuasi, että akku on ongelman lähde, kannattaa harkita akkutesterin käyttämistä. Akkutesteri on nopea sekä luotettava työkalu akun kunnon mittaamiseen ja se voi auttaa määrittämään, onko akku latauksen tarpeessa vai täysin viallinen. Jos mittaus osoittaa, että akku on vielä hyvässä kunnossa, saatat vain tarvita apukäynnistyksen päästäksesi matkaan.

Akkulaturin käyttö

Kun käynnistysapu muista lähteistä ei ole mahdollista, on akkulaturi kätevä vaihtoehto. Akkulaturin valinta riippuu akkusi tyypistä, joten on tärkeää tietää, mitä etsiä. Kytke laturi akkuun noudattaen laitteen ohjeita ja varmista, ettei auto ole käynnissä tätä tehdessä. Latauksen kesto vaihtelee laturin tehosta ja akun kunnosta riippuen. Älä unohda seurata latausprosessia välttääksesi ylilatausta, sillä se voi vahingoittaa akkua.

Akun vaihto itse

Jos akku on päässyt niin huonoon kuntoon, että lataaminen ei auta, voi olla aika vaihtaa se uuteen. Akun vaihtaminen itse on mahdollista ja se voi säästää rahaa. Sammuta ensin auto ja irrota akun miinusnapa varmistaaksesi turvallisuuden. Sen jälkeen irrota plusnapa sekä akun kiinnitys. Nosta vanha akku pois ja aseta uusi akku paikalleen. Kiinnitä ensin plusnapa ja sitten miinusnapa, varmistaen, että molemmat napojen liittimet ovat tiukasti kiinni. Kun akku on vaihdettu, käynnistä auto varmistaaksesi, että kaikki toimii oikein.