Paikallisuutiset

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi Kuhmossa

Kuhmossa aloitukseen saapui viisi äänestäjää. Kuhmossa ennakkoäänestyspaikkana on Kuhmo-talo ja neljänä päivänä eri puolilla Kuhmoa kiertävä äänestysbussi sekä lisäksi kotiäänestysmahdollisuus ja laitosäänestyspaikat. Jutun lopussa linkki Kuhmon ennakkoäänestysaikatauluihin ja muihin järjestelyihin.

Aluevaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään keskiviikkona 12. päivänä tammikuuta. Kello 9 aikaan Kuhmo-talolla aloitukseen oli saapunut samoihin aikoihin viisi äänestäjää, kaksi naista ja kolme miestä. Kuhmo-talossa ensimmäisenä äänestyskoppiin meni kuhmolainen Martta Pääkkönen .

Heti aamusta äänestämään saapunut Anna-Liisa Komulainen , piti äänestämistä kansalaisvelvollisuutena. Hän oli hieman huolissaan siitä, että äänestysprosentti saattaa näissä aluevaaleissa jäädä alas.

Kuhmossa ennakkoäänestyspaikkana on Kuhmo-talo ja lisäksi neljänä päivänä eri puolilla Kuhmoa kiertävä äänestysbussi sekä lisäksi kotiäänestysmahdollisuus ja laitosäänestyspaikat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään. Sen voi tehdä kuvallisella asiakirjalla, esimerkiksi ajokortilla, henkilökortilla tai passilla. Selvitykseksi kelpaa myös niin sanottu pahvinen ajokortti, jos vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän siinä olevasta kuvasta. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten.

Aluevaalien ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.–18.1. ja ulkomailla 12.–15.1.

Ennakkoäänestysaikana voi äänestää vapaasti missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, kotimaassa tai ulkomailla.

Aluevaaleissa on kotimaassa yhteensä 900 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Tiedot ennakkoäänestyspaikoista ja aluevaaliehdokkaista löytyvät vaalit.fi-sivustolta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 12.–15.1. Ennakkoäänestyspaikkoja on ulkomailla 70 eri valtiossa yhteensä 94 toimipaikassa. Osa ennakkoäänestyspaikoista on avoinna vain joinakin ennakkoäänestyspäivinä. Ulkomailta on mahdollista äänestää myös kirjeitse.

Nyt on käynnissä ennakkoäänestys. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022.

Helsinkiläiset ja ahvenanmaalaiset eivät äänestä aluevaaleissa

Aluevaalit toimitetaan epidemiatilanteen edellyttämillä järjestelyillä. Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ottavat aluevaalien järjestelyissä huomioon epidemiatilanteen. THL:n näkemyksen mukaan äänestäminen on vähäisen riskin tilanne.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oikeusministeriö ja THL ovat laatineet yhteistyössä ohjeita vaaliviranomaisille vaalien terveysturvallisesta järjestämisestä korona-aikana. Tarvittaessa noudatetaan paikallisten terveysviranomaisten antamia tarkempia ohjeita. Vaalit.fi-sivustolta löytyy äänestäjille ohjeita äänestämisen terveysturvallisuudesta korona-aikana. Kasvomaskin ja käsihuuhteen käyttö on tärkeää samoin kuin riittävän etäisyyden säilyttäminen muihin äänestettäessä. Vaalivirkailijat pitävät huolta turvallisuudesta äänestyspaikalla ja neuvovat ohjeiden noudattamisessa.

Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä äänestyksen mahdollistamiseksi. Äänestäjät voivat kysyä neuvoa erityisjärjestelyistä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalta.

Henkilöllä, joka täyttää viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta, on äänioikeus aluevaaleissa omalla hyvinvointialueellaan. Suomen kansalaisten ohella äänioikeutettuja ovat ne EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, joilla on kotikunta Suomessa. Muut ulkomaalaiset ovat äänioikeutettuja, jos heillä on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan.

Äänioikeutetut ovat saaneet Digi- ja väestötietovirastolta postitse ilmoituksen äänioikeudesta. Jos äänioikeutettu on ilmoittanut vastaanottavansa viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus on lähetetty Suomi.fi-palveluun.

Alla linkki aluevaalien 2022 ennakkoäänestys-, kotiäänestys- ja laitosäänestys järjestelyihin ja aikatauluihin Kuhmossa

https://kuhmo10.oncloudos.com/kokous/2021195-10-2035.PDF

Aluevaalien ennakkoäänestyksen tunnelma oli rauhallinen Kuhmo-talolla keskiviikkoaamuna kello 9 jälkeen ensimmäisten äänestäjien aikana.
Keskeisin ennakkoäänestyspaikka on Kuhmossa Kuhmo-talo.
Pieni ele -keräys näkyy myös ennakkoäänestyspaikoilla keräyslippaineen Kuhmossa. Pöydän ääressä Kuhmon keräysjärjestelyjä vetänyt Erkki Heikkinen (oik.) juttelemassa Kaarlo Komulaisen kanssa. Kuhmo kuuluu 15 paikkakunnan joukkoon, joissa keräykseen osallistuminen on mahdollista myös älypuhelimen kautta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä