Paikallisuutiset

Influenssarokotukset riskiryhmille alkavat Kainuussa 15. marraskuuta

Influenssa on viruksen aiheuttama sairaus, joka voi aiheuttaa myös vakavia oireita. Kyse ei ole niin sanotusta tavallisesta nuhakuumeesta eli flunssasta, jota ihmiset voivat sairastaa useita kertoja vuosittain. Influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta tai tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Influenssarokotteen suojateho kestää noin vuoden eli se on uusittava vuosittain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotussuoja vakavia tauteja vastaan on suositeltavaa kaikille. Kainuussa riskiryhmiin kuulumattomat voivat hankkia omakustanteisen influenssarokotteen pyytämällä sen suoraan apteekista 31.12.2021 saakka.

Rokotteen voi pistättää käymällä rokotuspisteillä ilmoitettuina rokotuspäivinä.

Kainuun soten kausi-influenssarokotusten yhteydessä voi ottaa myös koronarokotteen ja rokottautua myös pneumokokkia vastaan.

Pisaratartuntana leviävä pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa ikääntyneille tai perussairaille vakavia oireita, kuten keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen tai verenmyrkytykseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omakustanteisen pneumokokkirokotteen saa suoraan apteekista pyytämällä Kainuun alueella 31.12.2021 saakka.

Pneumokokkirokote antaa elinikäisen suojan, joten ennen rokotusta on hyvä tarkistaa, ettei ole aiemmin saanut rokotusta pneumokokkia vastaan.

Kausi-influenssarokotteita on käytetty pitkään ja niiden teho ja toiminta tunnetaan hyvin. Rokotteeseen valitaan influenssakannat vuosittain tutkimustiedon perusteella.

Rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, eivätkä ne voi aiheuttaa influenssaa. Rokotteet ovat turvallisia, mutta kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, kuten ohimenevää pistoskohdan aristusta tai punoitusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotukset toteutetaan neuvoloiden tai terveysasemien yhteydessä. Neuvolan asiakkaat rokotetaan neuvolakäynnin yhteydessä. Koulu- ja opiskelu-terveydenhuollon asiakkaita pyydetään varaamaan aika omalta terveydenhoitajalta. Kotisairaanhoidon piirissä olevat rokotetaan hoitokäyntien yhteydessä.

Tarkemmat tiedot rokotuspisteistä: sote.kainuu.fi/influenssarokotukset.

Rokotus tarjotaan veloituksetta seuraaviin ryhmiin kuuluville

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

Lapset (6 kk–6 v)

Raskaana olevat naiset

Kaikki 65 vuotta täyttäneet

Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat

Varusmiespalveluksensa aloittavat

Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri (samassa taloudessa asuva tai toistuvasti lähikontaktissa oleva henkilö)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä