Joulun budjetti voi stressata monia – Black Friday -kampanjan aikana voit tehdä halpoja löytöjä

Monelle joulu on kiireistä aikaa ja ennen hiljentymistä jouluun valmistautuminen saattaa olla stressaavaa aikaa. Joulun budjetti voi olla yksi stressitekijöistä. Jouluun liittyvää stressiä voi kuitenkin vähentää monilla tavoin ja joulua on mahdollista viettää ilman, että se kiristää lompakon nyörejä äärimmilleen, kun vain ottaa huomioon muutamia seikkoja.

Miten suomalaiset käyttävät rahaa jouluna?

Tilastojen mukaan suomalainen käyttää jouluun keskimäärin 555 euroa aikuista kohden. Tästä suurin osa, hiukan alle 350 euroa menee lahjoihin ja loput joulun viettoon. 55 % kyselyyn vastanneista aikoo käyttää jouluun rahaa suurinpiirtein saman verran kuin viime vuonna, edellisvuotta vähemmän rahaa aikoo käyttää noin 30 % vastanneista. Vain joka kymmenes aikoo käyttää rahaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Positiivista on, että vain kaksi prosenttia vastaajista aikoo käyttää kulutusluottoa tai lainaa lahjojen ostoon, valtaosa hankkii lahjat ja muut hankinnat säännöllisellä tulolla tai säästöillä.

Suunnittele ja ennakoi

Inflaatio on varmasti tutuksi tullut termi jokaiselle suomalaiselle ja moni tuntee sen vaikutuksen päivittäisessä rahankäytössä. Inflaatio vaikuttaa jouluun samalla tavalla; monet tavarat ja tuotteet ovat kalliimpia kuin aikaisemmin. Siksi jouluun voi parhaiten valmistautua suunnittelemalla ja ennakoimalla. Joulubudjetin valmistelu kannattaa aloittaa jo muutama kuukausi etukäteen, jolloin voit säästää rahaa hankintoihin. Mieti ja päätä, kuinka paljon haluat käyttää ja minkä verran sinulla on varaa käyttää jouluun. Huomioon otettavia kuluja ovat esimerkiksi ruoka, juomat, ja lahjat. Myös sillä on vaikutusta, vietätkö joulua kotona vai kuluuko rahaa liikkumiseen.

Lahjojen kohdalla kannattaa miettiä, mitä todella haluat antaa. Osta sellaista, mikä tulee tarpeeseen ja jolla on merkitystä. Ehkäpä voit tehdä lahjan itse tai antaa lahjaksi muuta kuin esineitä? Jos suinkin mahdollista, hanki lahjat ja muut joulun hankinnat jo hyvissä ajoin ennen joulunpyhiä, sesongin ulkopuolella. Hyödynnä myös erilaiset kampanjat ja alennusmyynnit. Esimerkiksi, Black Friday -kampanja on sopivasti marraskuussa, ja sen aikana voit tehdä edullisia löytöjä.

Esteettisyys on monelle tärkeää jouluna, moni haluaa jouluna kaiken olevan ’täydellistä’. Kannattaa jälleen miettiä, mikä on itselle tärkeää ja kannattaako hankkia sisustustuotteita, jos niillä ei loppujen lopuksi ole merkitystä tai käyttöä kuin parina päivänä vuodessa. Samalla tulee miettineeksi kulutuksen eettisyyttä ja kestävyyttä; hankintojen tulisi olla myös mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia.

Paras lahja

Voit antaa parhaimman lahjan sekä itsellesi että läheisillesi, kun teet joulusta omannäköisesi. Onnellisuus ja rauha harvoin riippuu valtavasta määrästä tavaroita tai siitä, että koti näyttää sisustuslehden etusivulta. Ennakoi, suunnittele, budjetoi ja ole kulutuskriittinen, niin vältyt mitä luultavammin stressiltä ja voit viettää joulua ilman, että mielenrauhasi ja kukkarosi venyvät äärimmilleen.