Paikallisuutiset

Kainuun sote muistuttaa olemaan varovainen – erityisesti 20 – 30-vuotiaiden koronarokotesuoja on vajaa

Kainuun koronatilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia edellisviikkoihin verrattuna. Viikolla 45 todettiin yhteensä 22 tartuntaa.

Kainuu on edelleen perustasolla ja tartunnat ovat varsin hyvin eli 88-prosenttisesti jäljitettävissä ja hallittavissa.

Alueella ei ole tällä hetkellä laajoja tartuntaketjuja tai ryppäitä, tiedottaa Kainuun sote. Pääosa tartunnoista ja altistumisista liittyy lähipiirin kontakteihin tai vapaa-ajanviettoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laakajärven kaupalla on voinut altistua

Kainuun tartunnanjäljitys tiedottaa, että Sotkamossa Laakajärven kaupalla on voinut altistua koronatartunnalle 12 – 19. marraskuuta. Tartunnanjäljitys on edelleen kesken, mutta toistaiseksi ei ole viitteitä laajemmista jatkotartunnoista. Mahdollisesti altistuneita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä, mikäli oireita ilmenee.

– Koronatilanne on huonontunut monella alueella Suomessa. Tämän vuoksi tulee kiinnittää erityistä huomiota terveysturvallisuuteen, jotta epidemian edelleen leviämiseltä vältyttäisiin. Oireisena on jäätävä kotiin sairastamaan ja tarvittaessa hakeuduttava koronatestiin, korostaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen ja jatkaa:

– Alkavalla pikkujoulukaudella on syytä noudattaa tapahtumajärjestäjien ohjeita sekä huolehtia turvaväleistä ja muista hygieniatoimista. Vajaan rokotesuojan saaneiden tulee harkita tarkkaan, miten toimii tilanteissa, joissa tartuntariski on kohonnut.

Kainuun sote suosittelee kasvomaskien käyttöä, mikäli turvavälejä ei voida säilyttää

Kasvomaskien käyttö on Kainuussa tarpeen esimerkiksi yleisötapahtumissa, julkisessa liikenteessä tai vastaavissa tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida säilyttää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erityisesti 20 – 30-vuotiailla vajaa rokotesuoja

Rokotuskattavuus yli 45-vuotiailla kainuulaisilla on ensimmäisen ja toisen annoksen osalta yli 80 prosenttia.

Nuoremmissa ikäluokissa – erityisesti 20 – 30-vuotiailla – kattavuus toisen rokotteen osalta on kuitenkin vain hieman yli 60 prosenttia, kertoo Kainuun sote.

Rokottamattomilla tai vajaan rokotesuojan saaneilla on huomattavan paljon korkeampi riski sairastua vakavasti kuin täyden rokotesuojan saaneilla, muistuttaa Kainuun sote.

Koronarokote ei täysin estä tartuntojen leviämistä, vaan ns. läpäisyinfektiot ovat mahdollisia täyden rokotesuojan saaneillakin. Erityisesti viruksen deltamuunnos leviää herkästi, joten varotoimia suurissa ihmisjoukoissa on syytä edelleen jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa ei ole voimassa koronarajoituksia, eikä siten myöskään koronapassi ole käytössä

Koronapassi on lain mukaan tarkoitettu käyttöön vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia koronarajoituksia on voimassa.

Tällöin toimijat voivat edellyttää asiakkailtaan tai osallistujilta koronapassin käyttöä tai noudattaa asetettuja rajoituksia. Rajoitukset voivat koskea esim. aukioloaikoja tai yleisömääriä kuitenkin siten, että jos tila on vakavan koronatilanteen vuoksi kokonaan suljettu tai tilaisuus kokonaan kielletty, koronapassia ei voi käyttää rajoituksista vapautumiseen.

Koronarokotus on paras keino pandemian torjumiseen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä