Paikallisuutiset

Kainuun terveysasemilla voi kohta antaa luottohenkilölleen valtuuden asioida puolestaan

Kainuun sotessa kokeilu on käynnissä 1.3.–31.5.2022. Kokeilun aikana annetut valtuudet säilyvät voimassa myös kokeilun päätyttyä.

Kainuussa aloitetaan puolesta-asioinnin mallin kokeilu henkilöille, joilla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä. Kainuun soten terveysasemilla voi tehdä valtuuden ensi tiistaista alkaen. Valtuus rekisteröidään Suomi.fi-valtuuksiin. Kokeilun toteuttavat Kainuun sote ja Digi- ja väestötietovirasto. Tavoitteena on valtakunnallinen toimintamalli, jolla voidaan tarjota myös digitaidottomille henkilöille mahdollisuus valtuuttaa luottohenkilöitään asioimaan puolestaan sähköisissä asiointipalveluissa.

Kainuun sotessa kokeilu on käynnissä 1.3.–31.5.2022. Kokeilun aikana annetut valtuudet säilyvät voimassa myös kokeilun päätyttyä.

Valtuuttaminen antaa esimerkiksi ikäihmisen läheisille sujuvamman tavan olla tukena terveys- ja sosiaaliasioiden hoitamisessa, vaikka he eivät pääsisi mukaan asioimaan terveys- tai sosiaalipalveluissa ja asuisivat kaukanakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos henkilöllä on sähköiset tunnistautumisvälineet, hän voi omatoimisesti valtuuttaa luottohenkilöitään Suomi.fi-valtuuksissa. Sähköisiä tunnistautumisvälineitä ovat verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne ja henkilökortin varmenne.

Kokeilussa valtuuden voi antaa apteekkiasiointiin sekä sähköisiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiointipalveluihin

Kokeilu on suunnattu aikuisille, joilla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä. Digitaalisten palveluiden käyttö lisääntyy nopeasti erityisesti vanhemmissa ikäluokissa. Kainuussa on kuitenkin merkittävä määrä henkilöitä, jotka eivät aktiivisesti käytä internetiä tai joilla ei ole lainkaan tietokonetta.

– Tarve tällaiselle palvelulle on tullut erityisesti iäkkäiltä asiakkailta ja heidän läheisiltään. Tällä hetkellä he asioivat perinteisellä tavalla iäkkäiden puolesta sosiaali- ja terveyspalveluissa ja hoitavat heidän apteekkiasiansa. Haluamme vastata tähän tarpeeseen, jotta mahdollisimman moni kainuulainen hyötyisi sähköisistä palveluista ja saisi asiansa hoitumaan vaivattomasti, sanoo Kainuun soten kehittämisjohtaja Marita Pikkarainen .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtuuden voi tehdä Kainuun soten terveysasemilla, jossa virkailija rekisteröi sen Suomi.fi-valtuuksiin.

Terveydenhuollon asioinnissa voi esimerkiksi ilmoittaa, vastaanottaa ja tarkastella valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja. Sama valtuutus toimii kaikissa asiointipalveluissa, kuten Kainuun Omasotessa, Omakannassa sekä monissa muissa sähköisissä terveyspalveluissa.

Sosiaalihuollon asioiden valtuutuksella voi viestiä sosiaalihuollon ammattilaisten kanssa valtuuttajan sosiaalipalveluista Kainuun Omasoten kautta.

Apteekkiasiointiin valtuutettu henkilö voi esimerkiksi noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä tai tarkistaa reseptitietoja. Valtuutus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa, joten asioida voi missä päin Suomea tahansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun kokeilu on tärkeä askel kohti valtakunnallista toimintamallia. Suomi.fi-valtuuksien käyttö edellyttää normaalisti vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin varmenteella. Nyt Kainuussa mahdollistetaan valtuuttaminen myös henkilöille, joilta nämä tunnistautumisvälineet puuttuvat.

– Osa ihmisistä on jäänyt monien arkea sujuvoittavien digitaalisten palveluiden ulkopuolelle. Tällä hetkellä myös läheisille arjen asioiden hoitaminen heidän puolestaan on työlästä. Tämä kokeilu on yksi tärkeä askel, joka helpottaa asioiden hoitamista sähköisissä palveluissa, taustoittaa palvelupäällikkö Sanna Suomalainen-Ajanko Digi- ja väestötietovirastosta.

Kokeilun jälkeen Digi- ja väestötietovirasto arvioi toimintamallin soveltuvuutta muille hyvinvointialueille. Asiakkailta ja henkilöstöltä kerättävän palautteen perusteella valtakunnallista toimintamallia kehitetään entistä toimivammaksi ja sujuvammaksi.

Tarkemmat ohjeet valtuuksien antamiseen löytyvät Kainuun siten verkkosivuilta: sote.kainuu.fi/. Siellä on asiaan liittyvä 24.2.2022 päivätty tiedote, jossa on linkki ja käytännön ohjeita.

Kainuussa aloitetaan puolesta-asioinnin mallin kokeilu henkilöille, joilla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä. Kainuun soten terveysasemilla voi tehdä valtuuden ensi tiistaista alkaen. Valtuus rekisteröidään Suomi.fi-valtuuksiin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä