Kolumnit

Kiusaaminen voi tappaa

Kesälomani loppui juuri. Olisin mielelläni nauttinut kesästä pidempään,mutta on mukavaa päästä näkemään kollegoita. Olen onnellinen, sillä saan palata mukavaan työyhteisöön. Moni nuori ei valitettavasti voi sanoa sitä samaa kouluun palatessaan.

Monelle nuorelle kesän loppu merkitsi sitä, että hengähdystauko kiusaamisesta päättyy. On todella musertavaa ajatella niitä, jotka nostetaan väkivaltaisesti silmätikuksi ja porukan potkittavaksi, ja niitä, jotka tarkoituksellisesti jätetään kaveriporukoiden ulkopuolelle haukkujen saattelemana.

Miksi tätä tapahtuu edelleen? Olemme puhuneet kiusaamisen vaikutuksista erilaisten kampanjoiden ja kiva koulu-toimintojen muodossa jo vuosikymmeniä. Jokainen tässä vaiheessa varmasti jo tietää, kuinka vakava asia kiusaaminen on ja kuinka sen arvet vaikuttavat elämään myös aikuisena. Pahimmassa tapauksessa kiusaaminen voi tappaa, myös nykypäivän Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joulukuun alussa meitä järkytti tieto Koskelan murhatapauksesta, jossa kolmea 16-vuotiasta poikaa syytetään samanikäisen pojan murhasta. Syyttäjän mukaan syytetyt olivat kohdistaneet uhriin pitkäaikaista kiusaamista, joka "huipentui" nöyryyttävään väkivaltaan ja uhrin kuolemaan. Juuri valmistuneen mielentilatutkimuksen mukaan Koskelan murhasta syytetyt olivat täydessä ymmärryksessä eli he ymmärsivät täysin tekonsa.

Nuorten tekemän vakavan väkivallan lisääntymisestä on tuoreiden tutkimusten mukaan nähtävissä viitteitä. Kiusaaminen on johtanut myös itsemurhiin ja koulusurmiin.

Mitä asialle voisi tehdä? Ainakaan aikuiset eivät näytä hyvää esimerkkiä, jos vilkaisee keskustelukulttuuria sosiaalisessa mediassa tänä päivänä. Kiusaamiseen liittyen moni haluaa löytää ennemmin syyllisen, kuin katsoa peiliin. Olisiko aika pohtia omaa somekäytöstäsi? Millainen esimerkki sinä haluat olla?

Kiusaamisen kitkemisestä ei ole vastuussa vain koulu, tai koti tai harrastustoiminta, tai poliitikot ja poliisit, tai lastensuojelu tai mielenterveysyksikkö. Kiusaaminen ja kouluväkivalta on epidemia, johon meillä jokaisella on velvollisuus puuttua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mielestäni yksi keino puuttua kiusaamiseen on kasvattaa tulevia sukupolvia aloittamalla vuorovaikutus- ja tunnetaitojen opettaminen. Tunnetaitoja käsittelevän oppiaineen lisäyksestä on tehty kansalaisaloite. Sen allekirjoittaminen on yksi konkreettinen kiusaamista vastustava teko, josta voimme aloittaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä