Paikallisuutiset

Kuhmoon ennustettu rajuja ukkoskuuroja tiistai-iltapäivälle ja keskiviikoksi

Sääennusteen mukaan Kuhmoon saapuu sade- ja ukkoskuuroja tiistaina 18.5. iltapäivästä alkaen. Varoitusalue on koko Kainuu, missä sade- ja ukkoskuurot ovat ennusteen mukaan voimakkaampia maakunnan itäosassa. Ne jatkuvat keskiviikon puolelle ja myöhemmin keskiviikkona Kainuuseen saapuu uusi ukkosrintama, joka on ennusteen mukaan voimakkaampi Kainuun länsiosissa.

Kuhmolaisen yrityksen Videoklinikka Ky:n yrittäjä Olli Salminen neuvoi, että myös Kuhmon taajamassa ja muuallakin laitteet kannattaa suojata ukkoselta irroittamalla verkkojohto pois pistorasiasta ja sitten kytkeä virta pois jatkojohdon kytkimestä. Laitteen sammuttaminen kaukosäätimellä stand by-tilaan – eli valmiustilaan – ei yleensä riitä.

Tälle tiistaille ilmatieteenlaitos on antanut Kainuuseen varoituksen rajusta ukonilmasta ajalle 18.5. kello 14 – 19.5. kello 2 aamuyöllä: Iltapäivästä alkaen kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 metriä sekunnissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskiviikolle 19.5. varoitus on tässä vaiheessa voimassa iltapäivästä myöhäisiltaan eli 19.5. kello 14–22: Varoitus rajusta ukonilmasta. Keskiviikkona päivällä ja illalla voi esiintyä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voimakkaiden ukkospuuskien todennäköisyys on 30 prosenttia.

llmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman korosti, että ukkosen ja sateen voimakkuus vaihtelee alueella ja kehotti huomioimaan mahdolliset ukkospuuskat ja kovat sadekuurot. Hän totesi, että ukonilman ennustaminen ukkosrintaman lämpimämmältä puolelta, johon Kuhmonkin nyt kuuluu, ei ole helppoa.

– Se on niin kuin kattilassa keittäisit vettä ja yrittäisit arvata, mistä kohdasta kattilaa ensimmäinen kupla kiehumisen alkaessa nousee, valaisi Bergman työtään.

Tilannetta ja noin viiden tunnin ennustetta voi seurata älypuhelimella Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta sadetutka- ja salamahavainnoista osoitteesta: www.ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edit 18.5.2021 kello 11.35, lisätty otsikkoon sana: rajuja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä