Paikallisuutiset

Kuhmossa 12,5 prosenttia asukkaista rokotettu koronaa vastaan ainakin yhdellä annoksella

Kainuussa on rokotettu ainakin yhdellä annoksella yli 7000 henkilöä eli noin 10 prosenttia maakunnan asukkaista. Kuhmossa 12,5 prosenttia asukkaista on rokotettu ainakin yhdellä annoksella.

Koronarokotukset jatkuvat Kainuussa suunnitellusti eikä rokotevalmisteisiin liittyen ole tiedossa muutoksia

Kainuussa on rokotettu ainakin yhdellä annoksella yli 7000 henkilöä eli noin 10 prosenttia maakunnan asukkaista. Kuhmossa 12,5 prosenttia asukkaista on rokotettu ainakin yhdellä annoksella.

– Euroopan lääkevirasto on ilmoittanut selvittävänsä AstraZenecan koronarokotteen yhteydessä ilmenneitä veritulppatapauksia. Suomen lääkealan turvallisuudesta vastaava Fimea on todennut, että tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että rokote olisi aiheuttanut nämä haitat tai että veritulppatapaukset olisivat rokotetuilla yleisempiä kuin rokottamattomilla. Kyseinen miljoonan annoksen rokote-erä ei ole ollut käytössä Suomessa, eikä Suomessa ole raportoitu vastaavia tapauksia, tiedottaa Kainuun sote.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa on tehty linjaus AstraZenecan koronavirusrokotteen antamisesta myös yli 70-vuotiaille. Tämä päätös tai valmisteeseen liittyvät haittatapausepäilyt eivät muuta rokotusjärjestystä tai järjestelyitä Kainuussa.

– Seuraamme kansallisia ohjeita asiaan liittyen, eikä nykytiedon mukaan ole syytä muutoksiin, toteaa Kainuun soten vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola .

– Kaikki rokotevalmisteet ovat käyneet läpi tarkan tutkimuksen ja niihin liittyvät haittariskit ovat erittäin pieniä.

Koronarokotuksissa käytetään eri valmisteita, jotka kaikki tarjoavat tutkitusti hyvän suojan vakavaa vastaan. Rokotettava ei voi itse valita valmistetta, vaan niitä käytetään kansallisen ohjeistuksen ja saatavuuden mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa on ollut käytössä pääasiassa Pfizer-Biontechin rokotetta ja pienempiä määriä Modernan ja AstraZenecan valmisteita. Eilen EU on myöntänyt myyntiluvan neljännelle rokotevalmisteelle. Johnson & Johnsonin valmiste on yhtenä pistoksena annettava ns. virusvektorirokote. Tämän saamisesta jakeluun Suomeen ei ole toistaiseksi tietoa.

Kainuun sote pyytää, että asiakkaat tutustuvat omatoimisesti rokotustiedotteisiin ennen yhteydenottoa terveyspalveluihin. Perusohjeena on, että yli 70-vuotiaat rokotetaan ikäjärjestyksessä, eikä muita riskitekijöitä huomioida tämän väestöryhmän kohdalla. Alle 70-vuotiaiden erityisiä riskiryhmiä rokotetaan rinnakkain ikääntyvien kanssa rokotesaatavuuden salliessa.

Koronarokotuksiin voivat tällä hetkellä varata ajan 1941 tai sitä ennen syntyneet ja ne 16–69 -vuotiaat, joilla on elinsiirto- tai kantasolusiirre tai aktiivinen syöpähoito, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus tai vaikea krooninen keuhkosairaus. Lisäksi ajanvaraus koskeen yli 18-vuotiaita omaishoidettavat ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuva omaishoitaja iästä riippumatta.

Lisätietoja rokotusjärjestyksestä, sairausriskiryhmiin kuuluvista ja muista ohjeista on rokotusinfosivulla sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Mikäli asia ei selviä ohjeista, erityiset koronakysymykset voi lähettää sähköpostitse korona@kainuu.fi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aika varataan soittamalla numeroon 044 709 3788. Ikäihmisten rokotuksiin (1941 ja sitä ennen syntyneet) voivat varata ajan itse myös Omasoten nettiajanvarauksen kautta.

Koronarokotuksen ajanvarauksen peruutuksen voi tehdä Omasoten kautta tai soittamalla peruutusnumeroon 040 678 0590.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä