Paikallisuutiset

Lentuankoski kuvattiin elokuvaan vuonna 1921

Sotapolulla-mykkäelokuvaa on kuvattu eri puolilla Kainuuta.

Kuhmoniemen pitäjässä sijaitsevalla Lentuankoskella kuvattiin elokuvaa jo vuonna 1921. Siellä tallennettiin koskenlaskua mykkäelokuvaan Sotapolulla (1921). Se on kirjailijana tunnetun Teuvo Pakkalan (1862 - 1925) yhtiön tuottama mykkä seikkailu- ja sotaelokuva.

Teuvo Pakkala toimi Sotapolulla-elokuvassa ohjaajana, käsikirjoittajana ja lavastajana. Oululaissyntyinen Pakkala oli perustanut tuotantoyhtiöksi Finn Film osakeyhtiön ja tämä yhtiö toimi vain tänä Sotapolulla-elokuvan tekemisen ajan. Teuvo Pakkala tunnetaan parhaiten erittäin suositun Tukkijoella- laulunäytelmän käsikirjoittajana.

Teuvo Pakkala on kirjoittanut erityisesti romaaneja ja novelleja, näytelmiä ja suomentanut teoksia. Valtion kirjallisuuspalkintoja Pakkala sai vuosina 1895, 1902, 1905.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotapolulla -elokuvan tarina on kuvitteellinen ja se sijoittuu Suomen sisällissotaan 1918. Sitä kuvattiin kesällä ja syksyllä 1921. Lentuankoskelta elokuvassa on vain koskenlaskuosuus, muut kuvauspaikat ovat Kajaanin kaupunki, Paltaniemi, Mieslahti, Oulunjärven rannat, Sotkamossa Ontojoki sekä lisäksi Mikkeli.

– Sissipäällikkö Karunka "Valkoinen Piru" ja kapinallisten kauhu, aiheuttaa tuhoa vihollisjoukoissa, kunnes joutuu vangiksi. Hän saa apua kapinallisten Naissoturilta, joka rakkautensa tähden luopuu aatteestaan ja hengestään. Hurjapäisen Eliinan ja nuoren Jorman kanssa Karunka ja valkoiset kääntävät taistelun lopulta edukseen, kuvataan elokuvan tapahtumat tiiviisti finna.fi -sivustolla.

Elokuva on noin 52 minuuttia pitkä ja finna.fi -sivustolla se on maksutta katsottavissa. Koskenlaskuosuus sitä edeltävine kuvineen alkaa 34. minuutin alusta. Elokuvan tapahtumien kulussa koskea laskee Eliina, reipas ja hurjapäinen tyttö ylioppilas Pentin kanssa. Käsikirjoituksessa he laskevat Käpykosken, jota kohtausta kuvattiin Lentuankoskella.

Finna.fi on hakupalvelu, jota kautta voi löytää satojen kotimaisten toimijoiden aineistot samasta paikasta. Sotapolulla-elokuva löytyy sivustolta hakusanaparilla: Sotapolulla Lentuankoski

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotapolulla -elokuva ehti olla kadoksissa pitkän aikaa, kunnes sen kopio löydettiin erään kuopiolaisen liikkeen sementtivarastosta vuonna 1958.

Elokuvan keskeisimmissä rooleissa näyttelee elokuva-alalla tuntemattomaksi jääneet Yrjö Hirviseppä, oikealta nimeltään Mikael Vasunta (sissipäällikkö Karunka, "Valkoinen Piru"), Lisi Carén (Eliina, nuori perijätär), Jorma Vaajakallio (Jorma Aira, Eliinan serkku), Solveig Wohlström (Vappu Aira, Eliinan serkku), Lilli Carén (naissoturi, kapinallisia), Oskari Oka (Jäykkä, kapinallisten päällikkö / Kuuro-Paavo, kala-ukko), Bertel Nordenstreng ( komissaari Jurtta) J. V. Leino (pormestari Urho Jänisvaara), Hannes Seppänen (Pentti, ylioppilas)

Oskari Oka, joka näyttelee kapinallisten päällikköä, toimi Kajaanin teatterin johtajana 1920-luvulla.

Elokuvan ensi-ilta oli 30.1.1922 Helsingissä ja kutsuvierasnäytäntö oli järjestetty siellä jo joulupäivänä 1921. Ensi-iltakierros jatkui helmikuun alussa Jyväskylässä. Kajaanissa Pohjolassa se nähtiin 14.2.1922.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Finna.fi-sivustolle on koottu runsaasti tietoa elokuvasta sekä sisältöarvio ja poimintoja elokuvan saamista lehdistöarvioista.

– Pääkaupungin lehdet eivät tuhlanneet palstatilaa Teuvo Pakkalan yritykselle. Enemmän huomiota ja myötämieltä löytyi maaseutulehdistä, todetaan lehdistöarvioissa.

Uutisia löytyy myös elokuvan tekovaiheesta Kainuusta vuodelta 1921. Kajaanilainen teatteri Pohjola tiedotti ilmoituksessaan 14.2.1922 Kainuun Sanomissa, että Sotapolulla-elokuva on erityisen mielenkiintoinen ja tämä filmi on näytelty Kajaanissa ja sen ympäristössä, siis tuttua sekä maisemiin että näyttelijöihin nähden. Elokuva pyöri Kajaanissa ensin neljä päivää ja 19.2. se oli nähtävänä markkinayleisöä varten.

Lähteet: finna.fi, mykkaelokuvat.com, wikipedia.fi, Kansalliskirjaston sanomalehtiarkisto.

Sotapolulla -elokuvan tekijöitä: Jorma Vaajakallio (vas.), Lisi Carén, Teuvo Pakkala ja Erkki Pakkala. Oikealla tunnistamaton henkilö. (Kuva SKS:n kustantamasta teoksesta Teuvo Pakkala Kirjeet 1882 - 1925)
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä