Mielipiteet
Mielipide: Sydäniskuri on muistettava huoltaa ja rekisteröidä
Sydäniskuri eli defibrillaattori on elottomuustilanteessa tärkeä laite.
Se tunnistaa elottomuuteen johtaneen hengenvaarallisen rytmihäiriön ja pyytää tarvittaessa antamaan sähköiskun, jolla sydän pyritään palauttamaan normaaliin rytmiin.
Sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino palauttaa sydän normaaliin tilaan eli pumppaamaan verta aivoihin sekä muualle elimistöön.
Hätänumeroon 112 soittamista ja paineluelvytystä laite ei korvaa, mutta erityisesti silloin, kun ensihoidon saapuminen kestää pitkään, sydäniskurin käyttö moninkertaistaa mahdollisuudet selviytyä.
Puheohjaavaa sydäniskuria osaa jokainen käyttää, eikä sen käyttöön liity riskejä. Laite analysoi potilaan sydämen rytmin ja antaa iskun vain, jos se on tarpeen.
Sydäniskurien määrä on viime vuosina kasvanut Suomessa nopeasti.
Valitettavasti vain moni laitteen haltija unohtaa sydäniskurin käyttökunnon edellyttämät ylläpidolliset toimenpiteet.
Tämä on pahimmillaan johtanut siihen, että laite ei ole ollut hätätilanteessa käyttökuntoinen.
Syynä tälle ovat todennäköisimmin organisaatioissa vaihtuvat ihmiset ja vastuut, kadotetut käyttöohjeet ja puutteet kiinnostuksesta ylläpidollisiin rutiineihin. Aina ei edes sydäniskurin omistajaa tunneta.
Yhtä tärkeää on varmistaa laitteen käyttökunto säännöllisesti akun ja elektrodien osalta.
Sydäniskuri tulee rekisteröidä defi.fi-palveluun ja tarkistaa sen saatavuustietojen oikeellisuus palvelusta vuosittain.
Vain rekisteröity laite on paikannettavissa defi.fi:stä ja 112 Suomi -sovelluksesta hätätilanteessa.
Yhtä tärkeää on varmistaa laitteen käyttökunto säännöllisesti akun ja elektrodien osalta. Niiden uusiminen on laitteen omistajan vastuulla, ellei esimerkiksi laitetoimittajan kanssa olla sovittu toisin.
Akku hiipuu ajan myötä ja rintaan kiinnitettävien elektrodien liimapinta heikkenee. Akku ja elektrodit on vaihdettava laitekohtaisten ohjeiden mukaisesti muutaman vuoden välein.
Kainuun hyvinvointialueella valtakunnalliseen defi.fi-rekisteriin on elokuussa 2023 merkittynä 105 sydäniskuria. Monien näiden saatavuustiedot olisi syytä pikimmiten tarkistaa ja täsmentää.
Hyvinvointialueellamme on mitä todennäköisimmin myös useita sydäniskureita, joita ei olla rekisteröity defi.fi-palveluun. Jo pelkästään niiden rekisteröinnillä Kainuun hyvinvointialueen sydänturvallisuus kohentuisi.
Samoin kohentuisi sijoituksemme hyvinvointialueet paremmuusjärjestykseen laittavassa Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelussa.
Tämänhetkinen sijoituksemme 21 hyvinvointialueen joukossa on 20.
Emmeköhän ota yhteiseksi tavoitteeksemme nostaa hyvinvointialueemme sydänturvallisuudesta kertovaa sijoitustamme vuoden loppuun mennessä?
Tuula Väyrynen
toiminnanjohtaja
Seija Vilmi
järjestösihteeri
Kainuun Sydänyhdistys