Moottoriöljypullojen merkinnät: mitä ne tarkoittavat?

Useat autonomistajat saattavat hämmentyä nähdessään erilaisia numeroita ja kirjaimia moottoriöljypulloissa. Nämä merkinnät liittyvät yleensä öljyn viskositeettiin, joka määrittää sen juoksevuuden.

Haluamme helpottaa näiden merkintöjen ymmärtämistä ja auttaa sinua valitsemaan sopivan moottoriöljyn autoosi. Jos tarvitset lisää apua, Trodo.fi:n asiantuntijat ovat valmiina auttamaan sinua.

Mitä tapahtuu, kun moottoriöljy toimii ajoneuvossa oikein?

Moottoriöljyn tärkein tehtävä on vähentää kitkaa ja voidella moottorin liikkuvia osia. Se myös suojaa moottoria haitallisilta saasteilta ja poistaa ne järjestelmästä. Lisäksi se neutraloi polttoaineesta peräisin olevia happoja, estää hapettumista ja korroosiota sekä jäähdyttää moottoria poistamalla kitkan aiheuttamaa lämpöä liikkuvista osista.

On tärkeää käyttää oikeanlaista moottoriöljyä, jotta moottorisi toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Kesällä, kun lämpötilat ovat korkeampia, paksu öljy muodostaa suojaavan kalvon osiin ja auttaa estämään kulumista. Talvikuukausina taas ohuempi öljy on parempi vaihtoehto, sillä se virtaa helpommin ja auttaa käynnistymisessä.

Kun hankit auton varaosia ja uutta moottoroöljyä, kannattaa hyödyntää myös tarjouksia, kuten Black Friday tarjoukset.

Moottoriöljyn tyypit

Mineraaliöljy on halpa vaihtoehto moottoriöljyksi, sillä se jalostetaan raakaöljystä lisäämällä siihen erilaisia lisäaineita ja pesuaineita.

Puolisynteettinen moottoriöljy on ihanteellinen alueille, joilla talvet eivät ole liian kylmiä ja kesät ovat kuumia. Se sisältää runsaasti lisäaineita, jotka parantavat sen suorituskykyä eri lämpötiloissa verrattuna mineraaliöljyyn. Vaikka se ei ole yhtä edullinen kuin täyssynteettinen öljy, se tarjoaa silti kestävyyttä ja korkealaatuista suojaa moottorillesi.

Synteettiset moottoriöljyt ovat erittäin suorituskykyisiä ja niitä valmistetaan erityisen valmistuskaavan ja tuotantotekniikan avulla. Ne sopivat erinomaisesti kylmiin olosuhteisiin, tarjoten moottorille optimaalista suojaa kylmäkäynnistysvaiheessa. Näiden öljyjen ominaisuudet säilyvät jopa korkeissa lämpötiloissa, mikä tekee niistä myös ihanteellisia kuumaan ilmastoon. Lisäksi synteettisillä öljyillä on runsaasti lisäaineita, jotka takaavat entistä paremman suojaustason moottorillesi.

High Mileage -moottoriöljyt on suunniteltu erityisesti ajoneuvoille, jotka ovat kulkeneet yli 100 000 km. Ne sisältävät ainutlaatuisia lisäaineita, jotka auttavat estämään öljyn polttamista ja kuluneiden moottoreiden riskiä. Nämä öljyt myös ehkäisevät pieniä vuotoja ja pitävät moottorisi toiminnassa optimaalisesti.

Voit löytää esimerkiksi suositun Castrol öljyt Trodo.fi:stä.

Luokitusrajapinnat

API (American Petroleum Institute) on luonut kaksi luokkaa, jotka on merkitty kirjaimilla S (service) ja C (commercial).

Kirjain S tarkoittaa bensiinimoottorien öljyä ja kirjain C dieselmoottoreihin tarkoitettua öljyä. Toisen kirjaimen mukaan voit arvioida öljyn laatutasoa. Aakkosten edetessä vaatimukset öljylle ovat yhä korkeampia.

Bensiiniajoneuvoihin:

Yleisimmin käytetyt kategoriat maailmanlaajuisesti ovat seuraavat neljä:

  • SJ - Optimaalinen valinta moottoreille, jotka on valmistettu ennen vuotta 2001.
  • SL on minimistandardivaatimus, joka löytyy useimmilta autonvalmistajilta ja on yhteensopiva moottoreiden kanssa, jotka on valmistettu ennen vuotta 2004.
  • SM-öljy toimii erinomaisesti myös alhaisissa lämpötiloissa. Se sopii erityisesti autoihin, joiden moottorit ovat valmistettu vuonna 2010 tai sitä myöhemmin.
  • SN-moottoriöljy on suunniteltu sopimaan autoihin, jotka on valmistettu vuoden 2010 tai sen jälkeen. Tämä öljy auttaa säästämään polttoainetta ajon aikana.

Dieselajoneuvoihin:

Tänä päivänä on olemassa neljä eri moottoriöljyluokkaa, jotka voidaan jakaa seuraaviin kategorioihin:

  • CH-4 on vuonna 1998 luotu EGR-järjestelmällä varustettuihin dieselmoottoreihin. Se on suunniteltu käytettäväksi polttoaineiden kanssa, joiden rikkisisältö on enintään 0,5 %.
  • CI-4 - Se esiteltiin vuonna 2002 ja on suunniteltu nopeisiin nelitahtimoottoreihin, jotka täyttävät vuoden 2004 pakokaasupäästöjen standardit. Nämä standardit tulivat voimaan samana vuonna kuin CI-4 esiteltiin eli vuonna 2002.
  • CK-4 - Nämä öljyt ovat erityisen hyödyllisiä pitämään päästöjärjestelmät kestävinä, jotka käyttävät hiukkassuodattimia ja muita edistyneitä jälkikäsittelyjärjestelmiä.
  • CJ-4-moottoriöljy tarjoaa erinomaisen suojan korroosiolta, hapettumiselta ja kulumiselta. Se myös pidentää moottorisi käyttöikää, erityisesti korkeissa lämpötiloissa. Luota CJ-4-moottoriöljyyn parantaaksesi moottorisi suorituskykyä ja pitkäikäisyyttä.

Dieseliin ja bensiiniin:

Nämä monikäyttöiset moottoriöljyt soveltuvat sekä diesel- että bensiiniajoneuvoihin. Öljyillä on yleensä kaksi merkintää, kuten CH-4 / SJ. Autonvalmistajat suosittelevat uusimman öljyn käyttöä, koska se on turvallisempi, ympäristöystävällisempi ja edistää paremmin polttoainetaloutta. Tämä ei päde vanhempiin autoihin, sillä niiden moottorit eivät pysty hyödyntämään kaikkia uudempien ja kalliimpien öljyjen etuja. Konsultoi autosi käyttöohjekirjaasi löytääksesi parhaan mahdollisen öljyn juuri sinun ajoneuvollesi.

A/B-merkintä: tämä moottoriöljy on optimaalinen sekä kevyille dieselmoottoreille että bensiinimoottoreille. Polttoainetaloutta koskeva numero ilmaisee öljyn taloudellisuuden tason. Numerot 1 ja 5 osoittavat polttoainetehokkuutta, kun taas numerot 2-4 vastaavat paremmin API:n luokitusta - mitä korkeampi numero, sitä parempi öljy on toiminnaltaan.

C: Tämä moottoriöljy on suunniteltu bensiini- ja kevyiden dieselmoottorien käyttöön. Sen vähäinen sulfaattituhka-, fosfori- ja rikkisisältö tuottaa vähemmän päästöjä, mikä tekee siitä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

E: Tämä öljy on suunniteltu erityisesti raskaampien dieselmoottoreiden käyttöön.

Kun mietit polttoaineenkulutusta, on tärkeää ottaa huomioon auton moottorin ikä. Vanhemmissa moottoreissa ohuempaa öljyä suositellaan taloudellisemman kulutuksen saavuttamiseksi, mutta tämä voi aiheuttaa voiteluongelmia vanhoille liikkuvilla osille. On tärkeää muistaa tarjota lisäsuojaa ja paksumpaa öljykalvoa vanhemmille moottoreille.