Sähkö kallistuu: näin löydät halvimman sähkösopimuksen heti

Ukrainan sota ja yleinen taloustilanne ovat vuonna 2022 vaikuttaneet paljon sähkön hintaan. On vaikeaa uskaltaa lähteä kysymään sähkötarjouksia, sillä sitoutuminen sopimuksiin voi pelottaa. Toisaalta taas sähköyhtiöt välttelevät määräaikaisten sopimusten solmimista, koska hintatasot voivat heilahdella. Mistä siis uskaltaa tässä tilanteessa lähteä etsimään itselleen sopivaa sähkösopimusta?

Mistä saada halvin sähkösopimus nopeasti?

Sähkösopimuksen pystyy tekemään täyttämällä sähköyhtiön verkkosivuilla lomakkeen. Lisäksi sähköyhtiöihin voi soittaa heidän asiakaspalveluunsa, mutta tästä saatetaan periä ylimääräisiä maksuja sähköyhtiöstä riippuen.

Jotkut kuluttajat ovat vannoutuneita tiettyjen sähköyhtiöiden asiakkaita. Se onkin hyvä, jos asiakaspalvelu on ollut joutuisaa ja hinta omaan kukkaroon sopivin. Jos et kuitenkaan ole varma, minkä sähköyhtiön kanssa haluat sähkösopimuksen laatia, kannattaa heidän sopimuksiaan vertailla. Joskus on myös hyvä säännöllisin väliajoin vertailla, jos joltain toiselta sähköyhtiöltä saisi paremman tarjouksen sähkön hinnasta.

Helpoin tapa selvittää halvimman sähkön hinta ja säästää rahaa, on kilpailuttaa eri sähköyhtiöitä. Se käy käden käänteessä esimerkiksi sähkösopimusten vertailusivustolla. Näet eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia yhdellä vilkaisulla. Tämä onkin helpoin ja ehkä nopein tapa saada sähköt heti kotiin tai mökille.

Ennen jos sähkösopimuksen solmiminen oli ajankohtaista, tuli sähköyhtiöille aina soittaa ja pyytää sähkösopimuksen tekoa. Numero etsittiin vanhasta kunnon puhelinluettelosta. Saattoi olla, että eri sähkösopimuksia vertailtiin kauankin keskenään, ennen kuin sopimus solmittiin. Täytyi pyytää eri tarjouksia ja pohtia, mikä olisi itselle paras vaihtoehto.

Enää tällaista työmaata ei tarvitse tehdä, vaan sähkösopimusten vertailusivusto hoitaa tämän puolestasi. Sinun ei tarvitse stressata puheluihin vastaamista, tai sähköpostien kanssa odottelua. Sähkön hinnan noustessa asiakaspalvelut eri sähköyhtiöissä voivat olla ruuhkaiset, joten helpoin tapa monen mielestä on vertailla sähköä vertailusivustolla.

Minkälainen sähkösopimus kannattaa tehdä?

Moni on yrittänyt vuonna 2022 saada sähkön hintojen nousun vuoksi kiinteähintaista sähkösopimusta itselleen, jotta sähkön hintojen nousu ennestään ei vaikuttaisi niin paljoa omaan talouteen. Sähköyhtiöt ovat suhtautuneet kuitenkin nihkeästi määräaikaisiin sopimuksiin , syystäkin. Sähkön hinnan nousua kun ei pysty pidemmällä tähtäimellä tällä hetkellä ennustamaan.

Se, millainen sähkösopimus kannattaa sähköyhtiön kanssa solmia, riippuu sähkön tarpeesta omassa taloudessa. Esimerkiksi jos sähköä kuluu vain muutamana tuntina vuorokaudessa, voi sähkön tuntisopimus olla kannattavin vaihtoehto.

Jos taas kyseessä on esimerkiksi suuri kiinteistö, jossa sähköä kuluu lähes ympäri vuorokauden, voisi kiinteähintainen sopimus olla spi Kesämökkien sähkösopimuksissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten usein mökki on käytössä. Jos mökki on vain kesäasuttava, saattaa perusmaksuton sopimus olla kaikkein paras vaihtoehto.

Mikä on tavallisin sähkön hinta?

Sähkön hintoihin on tullut suuri muutos vuoden 2022 aikana. Hinnat ovat selvästi nousseet kaikilla mittareilla katsottuna. Kun sähkön hinta on 2000-luvulla totuttu näkemään 4-6 sentin kWh tasossa, on se vuonna 2022 ollut korkeimmillaan vuosiin. Vuonna 2022 on pörssisähkön keskiarvo ollut 13 kWh, mikä on yli kolminkertainen 4 sentin tasoon nähden.

Mistä kallistuminen johtuu?

Erityisesti sähkön hintojen nousu johtuu maakaasun kallistumisesta Venäjällä. Venäjä on supistanut maakaasun vientiä. Lisäksi Yhdysvalloissa tapahtunut ja koko maailmaan vaikuttanut LNG-tuotantolaitoksen todella harmillinen tulipalo on vaikuttanut tällä hetkellä sähkön hintoihin.

Koska Venäjän tuonti on vähentynyt, on sähkön tuotanto kallistunut todella paljon Keski-Euroopassa. Koska sähköllä on ollut suuri kysyntä, on sitä myös myyty muualle Eurooppaan Pohjolasta. Tämäkin on puolestaan koventanut sähkön hintaa.

Noin 20% suomalaisten sähkön tuotannosta tapahtuu vesivoimaloissa. Yksi sähkön hinnan kallistumisen syistä on myös vesivoimalla tuotetun sähkön vähentyminen. Erittäin kuivat kesät vähentävät vesisähkön tuotantoa, mikä puolestaan vaikuttaa myös sähkön hintaan.

Omavaraisuutta Suomella ei kuitenkaan sähköntuotannossa itsellään ole, vaan olemme riippuvaisia sähkön tuonnista. Oikeastaan koko fossiilisten energianlähteiden kirjo ovat ulkomailta tuonnin varassa. Öljyn osuus Suomen kokonaisenergiankulutuksesta on noin 22%.

Hyvänä kakkosena tulevat puupolttoaineet noin 28% osuudella sähköntuotannosta. Tuontisähkön osuus energiankulutuksessa on noin 5% luokkaa. Kun sähköntuotannon ymmärtää sekä maailmantilanne selkenee mielessä, on sähkön kilpailutuskin helpompaa.

Sähkösopimuksen kilpailutus onnistuu osoitteessa: halvinsahkosopimus.fi

Sähkösopimuksen pystyy tekemään täyttämällä sähköyhtiön verkkosivuilla lomakkeen.