Paikallisuutiset

Kuhmon MLL:n puheenjohtaja Mirella Huotari (oikealla) ja jäsenvastaava Elina Karikko. Kuva: Roosa Pirinen

Sata vuotta toimintaa kuhmolaisten perheiden hyväksi

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kuhmon osasto täyttää 100 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mannerheimin Lastensuojeluliiton osaston perustivat Kuhmoniemelle 27. marraskuuta 1925 Hulda Hakulinen-Hirviaho, Gunnar Olander ja L. Hirviaho. Aluksi yhdistys toimi Kuhmoniemen osastona, vuonna 1937 nimi lyheni Kuhmoksi.

Kyseessä on harvinaisen korkea ikä kuhmolaiselle yhdistykselle. Erityistä yhdistyksessä on se, että toimintaa on ollut jatkuvasti ja tälläkin hetkellä yhdistys toimii aktiivisesti.

Pitkän historian aikana samantyyliset peruselementit ovat säilyneet toiminnassa vuosikymmenten ajan. On ollut lastenhoitajakursseja, perhekerhoa, liikunta- ja leikkitapahtumia, lastenhoitajia ja kotiapua saatavilla sekä pidetty yhteisiä kokouksia aktiivisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykypäivänä hallituksen jäsenet, useimmiten äidit, käyvät päivisin töissä. On omat lapsiperheiden kiireet, eikä aika ei riitä kaikenlaiseen toimintaan.

Siitä huolimatta yhdistys toimii ja vapaaehtoisia on toimintaan löytynyt, kertovat nykyinen puheenjohtaja Mirella Huotari ja jäsenvastaava Elina Karikko.

Satavuotista taivaltaan Kuhmon MLL juhlistaa lapsiperheiden hyväksi juhlakonsertilla Kuhmo-talolla 26. huhtikuuta. Monet kuhmolaiset toimijat lähtivät tukemaan tapahtumaa, minkä ansiosta tilaisuus on yhdistyksen jäsenille maksuton.

– Tätä tapahtumaa ei olisi järjestetty yksin. Ihanaa, että on saatu tukijoita, toteaa Huotari.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Konsertissa esiintyy kansanmusiikkityylistä lastenmusiikkia tekevä yhtye Mimmit. Paikalla on myös pientä oheistapahtumaa, kuten leikkipiste, kasvomaalausta ja arvonta. Yhdistystä juhlistetaan tapahtumassa kakkukahveilla.

Irmeli Aalto toimi Kuhmon MLL:ssa 1980 ja 1990 luvuilla. Kuva: Roosa Pirinen

Noin nelisenkymmentä vuotta sitten Kuhmon MLL:n toiminnassa aktiivisesti mukana ollut Irmeli Aalto kertoo, että hänkin kävi työssä ja siinä ohessa toimi yhdistyksessä, perheessä oli kaksi lasta. Hän kokee yhdistystoiminnan olleen harrastus ja lapset erityisen lähellä sydäntä.

Mukaan MLL:n toimintaan hänet aikoinaan houkutteli työkaveri Säästöpankista. Tämä tapahtui noin 1980-luvun puolivälissä tai vähän sen jälkeen. Vuoteen 1997 saakka Aalto oli mukana, useita vuosia myös puheenjohtajana.

Hallituksen kokouksia pidettiin tuolloin säännöllisesti ja Aallon mukaan heillä oli hyvä porukka ja todella hauskaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei ollut tietokoneita, kirjoituskoneella kirjoitettiin pöytäkirjat. Hallitus oli samankokoinen kuin nyt. Se tuntuu luontevalta ja vapaaehtoisia oli aina mukana.

Ihmistä lähellä olevat asiat ovat aina tuntuneet Aallosta luontevilta, joten Helkanuorten lisäksi MLL tarjosi mukavan mahdollisuuden yhteiskunnan kehittämiseen. Hän pohtii, että sotien jälkeiset sukupolvet opetettiin siihen, että jokaisella on yhteiskunnallisia velvoitteita.

– Jokainen teki sitä ilolla, se kuului maan rakentamiseen ja yhteiskunnan kehittämiseen. Nyt ehkä ihmiset ajattelevat enemmän, että halutaan itselle jotakin.

Enemmän kuin oman hyödyn tavoittelua, moni halusi jakaa hyvää ja iloa ympärilleen. Tällä periaatteella toimivat lähes kaikki lasten harrastukset 1980–90-luvuilla. Ohjaajat toimivat vapaaehtoisina ilman palkkaa.

Myös yhteiskunta oli tuolloin erilainen ja Aalto toteaa, että monet palvelut tuotettiin yhdistysten voimin, nykyisen sosiaaliturvan sijaan.

MLL jouluteemaisella temppuradalla. Kuva: Kuhmon MLL

Vaikka toiminta nykypäivänä on osin erilaista, Mirella Huotarin mukaan yhdistyksellä menee tällä hetkellä hyvin. Kahdeksan jäsenen muodostama hallitus on aktiivinen, ja yhdistyksen pari kertaa vuodessa pitämissä temppuradoissa on käynyt ennätysmäärä ihmisiä.

Myös Perheiden pesäkolossa käy keskimäärin parikymmentä aikuista ja suunnilleen saman verran lapsia. Pesäkoloa MLL pitää yhteistyössä seurakunnan ja hyvinvointialueen kanssa.

– Meillä on tosi hyvä somevastaava, Aino Jaakkola. Hän kyllä hoitaa tonttinsa hyvin ja luulen, että somessa mainostaminen on osasyy suosiolle, Huotari pohtii.

Vetonaulana pesäkolossa toimii edullinen lounas, joka on suosittu kävijöiden keskuudessa.

– Siitä pidetään kiinni. Jos mietin itseänikin lasten kanssa, niin kyllä se valmis ruoka houkuttaa, Huotari sanoo.

MLL turvaa koulutietä Kuhmossa yhteistyössä Liikenneturvan ja Poliisin kanssa. Kuva: Kuhmon MLL

Jouluisin MLL järjestää joululahjakeräyksen, jolla vähävaraisten perheiden lapsille joululahjoja. Kuhmo-talolle tuodussa joulukuusessa roikkuu joulun alla ennakkoilmoittautumisella kerättyjen lasten anonyymejä toiveita, joihin ihmiset pystyvät vastaamaan. MLL yhdessä SPR:n kanssa toimittaa hankitut lahjat perheisiin.

Saa hyppiä -perheliikuntakiertueen kanssa yhdistys on tehnyt yhteistyötä vuosia, ja koulutietä turvataan vuosittain yhdessä Liikenneviraston ja Poliisin kanssa.

Kuhmon MLL on järjestänyt lapsiperheiden avuksi viime vuosina tukioppilastoimintaa, kirpputoreja, kynttiläkirkkoa, perhekahvilaa, imetystukihenkilöitä, nuorten tukihenkilöitä ja varaisovanhempitoimintaa.

Suomenlaajuisesti MLL järjestää perheille tukea mielenterveyspalveluista lastenhoitoapuun. Huotarin mukaan esimerkiksi lastenhoitoapua ei Kuhmossa tällä hetkellä ole saatavilla.

Karikko kertoo, että toiminnan tärkein tavoite on lisätä yhteisöllisyyden tunnetta ja tuoda vertaistukea kuhmolaisille lapsiperheille. Mannerheimin lastensuojeluliiton järjestämät tapahtumat toimivat matalan kynnyksen kohtaamispaikkoina niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Kuhmon Mannerheimin lastensuojeluliiton tapahtumien maskottina toimii Kassu-koira. Kuva: Kuhmon MLL
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä