Paikallisuutiset

THL suosittelee kasvomaskeja julkisissa sisätiloissa – koronavirus on kiihtymässä

Koko Kainuun alueen maskisuositus on voimassa sunnuntaihin 27. syyskuuta saakka. Kainuun sote suosittelee maskeja myös pesisfinaalin katsojille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on suosittelee koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä nyt joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää kuten toisen asteen oppilaitoksissa, kaupoissa ja ostoskeskuksissa, konserteissa, elokuvissa, kirkoissa, huvipuistoissa ja museoissa.

Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen. Jos koronaepidemia kiihtyy leviämisvaiheeseen, maskisuositus tulee myös yläkouluikäisille.

Koko Kainuun alueen maskisuositus on voimassa sunnuntaihin 27. syyskuuta saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL kertoi päivityksestä tiedotustilaisuudessa torstaiaamuna.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan Suomi lähestyy nyt kiihtymisvaihetta. Tautitapausten ilmaantuvuus on nopeassa kasvussa. Kun kesällä tapauskeskiarvo oli viisi päivässä, se on nyt noin 60 tapausta päivässä.

– Maskin käyttö tulee ottaa vakavasti, Puumalainen totesi.

Puumalainen nosti tiedotustilaisuudessa esille Kainuun toimet Kuhmon koronaryppään torjunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on erinomainen esimerkki, miten nopeilla toimenpiteillä on saatu leviäminen kuriin. Mikkeli on varmaan toinen, Puumalainen kertoi.

Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Ohjeet on tarkoitettu alueellisille viranomaisille hyödynnettäväksi, kun ne arvioivat alueensa epidemiatilannetta ja antavat alueillaan suosituksia maskin käytöstä.

Kainuussa viimeisin koronatartunta on todettu lähes kaksi viikkoa sitten lauantaina.

Sotkamossa on edessä iso yleisötilaisuus lauantaina, kun Jymy ja Kouvola ratkovat pesismestaruuden keskenään. Otteluun on myyty täysi katsomo eli 1800 istumapaikkaa eri lohkoihin. SuperJymy on merkannut istumapaikat teipeille, jotta turvavälien noudattaminen onnistuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari suosittelee maskien käyttämistä pesisfinaalissa sekä yleisölle että toimihenkilöille. Koukkari pitää pelitapahtumaa vaarallisempana pelin jälkeisiä voitto- tai surujuhlia.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

THL muistuttaa, että ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Edit: juttua täydennetty kello 10.30 ja 11.20.

Mikä

Koronavaiheet

Kiihtymis- ja leviämisvaiheiden määrittely

Hallituksen koronaepidemian hillitsemistä koskevan toimintasuunnitelman mukaan

Kiihtymisvaiheessa koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

Leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia, ja alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Epidemiatilanne vaihtelee alueittain. Sairaanhoitopiirit vastaavat oman alueensa tilannetta koskeviin kysymyksiin.

Suositus ei koske työyhteisöjä, joita koskien asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

Kasvomaskisuositus on voimassa koko Kainussa 20. syyskuuta saakka.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä