Velkakierre ja siitä ulospääsy

Jos huomaat olevasi taloudellisissa vaikeuksissa ja päätyväsi velkakierteeseen, muista, ettet ole yksin. Sadattuhannet muut suomalaiset ovat joutuneet tähän tilanteeseen. Siksi myös tietoa on saatavilla paljon siitä, kuinka velkakierteestä voi päästä pois. Monille paras neuvo on ottaa yhteyttä Kainuun talousneuvolaan. Tässä artikkelissa lisää aiheesta.

Velkakierteessä lainanottajat käyttävät kulutusluottoja usein jokapäiväisiin ostoksiin. Kun varat alkavat olla vähissä, lainanottaja huomaa, ettei hänellä ole varaa kaikkiin kuukausittaisiin maksuihin. Silloin kierteessä olevat turvautuvat usein siihen, että he lainaavat lisää rahaa maksaakseen vanhojen lainojen kuukausieriä ja samalla arkipäivän ostoksia. Tämä strategia on kuitenkin vaarallinen kierre, koska he tarvitsevat jatkossakin lainoja pysyäkseen pinnalla.

Kun vertaa yhdistelylainaa ja edellä mainittua toimintatapaa toisiinsa, on niissä merkittävä ero, vaikka periaatteessa kyse on samasta asiasta: lainojen maksusta uudella lainalla. Yhdistelylaina kuitenkin tarkoittaa sitä, että jos otat yhden isomman yhdistelmälainan pienempien velkojen kattamiseksi kerralla pois, sitoudut samalla maksamaan sen takaisin. Yhdistelylaina helpottaa myös monessa muussa asiassa: eräpäiviä on vain yksi ja parhaimmillaan uusi yhdistelylaina on kustannuksiltaan pienempi, kuin aiemmat lainat yhteenlaskettuna.

Elämässä on ikäviäkin yllätyksiä

Koskaan ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu. Jotkin ikävät yllätykset voivat laittaa taloutesi huonoon kuntoon. Tällaisissa tilanteissa velkakierteet usein alkavat ja monesti niiden lopputuloksena on maksuhäiriömerkintä. Sen vuoksi esimerkiksi asuntolainan ja muiden lainojen saaminen on huomattavasti vaikeampaa. Toisaalta positiivista on se, että se estää lisävelkaantumisen ja uuden lainanoton.

Jos maksuhäiriömerkintää ei ole vielä tullut, voi velkakierre olla mahdollista pysäyttää yhdistelylainalla. Siksi yhdistelylainojen vertaaminen on erittäin tärkeää. Lainojen välillä on joitakin merkittäviä eroja, kuten korot, kulut maksut. Lainoja vertaillessa on myös tärkeää miettiä takaisinmaksuaikaa ja todellista vuosikorkoa. Todellinen vuosikorko ottaa huomioon sekä korkosi että kaikki muut lainan mukana tulevat sivukulut, jolloin näet lainan todelliset kustannukset.

Muut vaihtoehdot velkakierteen yllättäessä

Uusi lainan ottaminen ei välttämättä aina ole paras tapa yrittää selviytyä. Ensiksi kannattaa kokeilla muita keinoja. Jos sinulla on vaikeuksia lainojesi takaisinmaksussa, ota ensimmäiseksi yhteyttä lainanantajaan ja kerro hänelle taloudellisista ongelmistasi. Lainanantajalla voi olla ehdotus maksusuunnitelman muutoksiin, ainakin väliaikaisiin sellaisiin.

Velkakierteen ollessa vielä hallittavissa, apua saattaa löytyä myös omasta kunnasta. Keskustele oman kuntasi talous- ja velkaneuvonnan kanssa mahdollisimman pian. Kainuun talousneuvonnan yhteystiedot löytyvät oikeus.fi -verkkosivulta. Kainuun talousneuvola pal¬ve¬lee il¬man ajan¬va¬raus¬ta ja palvelua saa myös soit¬ta¬mal¬la. Pal¬ve¬lu on suun¬nat¬tu kai¬kil¬le Kai¬nuu¬lai¬sil¬le. Sen sijaan, että hoitaisit asiaa yksin, on hyvä ottaa yhteyttä tahoihin ja muihin ihmisiin, jotka voivat tarjota tukea ja neuvoja. Lisätietoja neuvontapuhelimista, anonyymeistä verkkopalveluista tai fyysisistä palveluista saat esimerkiksi Takuusäätiön verkkosivuilta. Edellä mainittu, paikallinen talous- tai velkaneuvoja osaa myös ohjata sinut oikeaan suuntaan tarpeidesi kanssa.