Vesikourujen ja syöksytorvien uusiminen onnistuu myös itse – lue tärkeimmät ohjeet ja vinkit

Vuotavatko tai repsottavatko talosi vesikourut ja syöksyputket, tai ovatko ne muuten vain nähneet jo parhaat päivänsä? Vaikka teräksestä valmistetun ja pinnoitetun sadevesijärjestelmän käyttöikä on vuosikymmenten mittainen, tulee niidenkin uusimisen aika lopulta vastaan. Mikäli näitä edellä mainittuja ongelmia on havaittavissa, on asia tärkeä hoitaa kuntoon ennen kuin väärin ohjautuvat vesikaton vedet aiheuttavat rakennukselle vääränlaista kosteusrasitusta.

Huomioimalla tärkeimmät mitoituksen periaatteet myös pientaloasujan on helppo hoitaa sadevesijärjestelmän uusinta tai asennus uudiskohteeseen itsenäisesti. Kokosimme tähän oppaaseen tärkeimmät tuotteiden hankintaan liittyvät ohjeet ja vinkit.

Yleisimmin käytetty vesikourun leveys on 125 mm, joka sopii lähes kaikkiin rakennuksiin. Poikkeuksena suosittelemme 150 mm leveää kourua kone- ja lukkosaumakatoille, sillä kyseisillä katemateriaaleilla vesi kulkee kouruun katon saumoja pitkin suuremmalla paineella. Lisäksi tilanteissa, joissa kattoylitys on poikkeuksellisen suuri, voidaan tilannetta paikata 150 mm leveällä kourulla. Pääsääntöisesti 125 mm kouru siis sopii leikkimökistä kerrostaloon ja teollisuuskiinteistöön. Voit tutustua ympäristöministeriön asetukseen rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta täällä.

Vesikourun tilavuudella on vain vähäinen merkitys, sillä tilavuudeltaan suurikin kouru täyttyy ja valuu yli, mikäli alastulot eivät ehdi kuljettamaan vettä alas tarpeeksi nopeasti. Näin ollen kourun tilavuutta tärkeämpää on alastulojen oikea määrä ja koko.

Vesikouruja on saatavilla kantikkaana ja pyöreänä mallina. Tekniseltä toimivuudeltaan malleilla ei ole eroa – molemmat vaativat puhdistusta ja huoltoa. Mallin valinta on siis lähinnä makukysymys.

Mittakuvat P 125, P 150 ja K 125

Vesikourujen pituuden mitoitus

Vesikourujen tarvetta mitatessa huomioi +30 mm ylitys molempiin päihin, jotta katon päätylistoista tuleva vesi saadaan kerättyä kouruun.

Kannakkeet

Vesikourun kannakkeita on saatavana sekä kourun sisä- että ulkopuolisella kiinnityksellä. Sisäpuolisella kiinnityksellä kannake jää paremmin piiloon, mutta samalla se vaikeuttaa kourun puhdistamista lehdistä ja roskista. Tästä syystä suuri osa rakentajista valitsee kouruihin ulkopuoliset kannakkeet. Kannakkeet asennetaan niin, että päätykannakkeet ovat noin 150 mm etäisyydellä päistä ja näiden välillä olevat kannakkeet noin 800 mm jaolla.

Asennuksessa huomioitavaa

Vesikouruja asentaessa suosittelemme tekemään tarvittavat liitokset limittämällä liitoskappaleiden käyttämisen sijaan. Kokonaisuudesta tulee paremman näköinen ja vuotoriski on pienempi. Lopputuloksesta tulee erityisen hyvä käyttämällä kourun ulkopuolisia kannakkeita ja sovittamalla kannakejaon siten, että kannakkeet peittävät liitossaumat. Vesikouruja tilatessa on huomioitava noin 100–150 mm mittainen limitysvara liitoskohtiin.

Jos katon räystäslauta on suora, käytetään suoran mallisia kannakkeita. Vinolle räystäslaudalle on kaksi vaihtoehtoa; vinot kannakkeet (vakiokaltevuus 23°), joita tarvittaessa taivutetaan lisää viilapenkissä, tai asennuksen kannalta helpompana vaihtoehtona suorat kannakkeet kiilapaloilla.

Syöksyjen koko ja määrä

Alastulon vaadittavan koon määrittää rakennuksen lappeen vaakasuoran projektion koko. Noin 150 neliömetrin lappeeseen saakka sopiva koko pyöreälle syöksytorvelle on 100 mm ja kantikkaalle 100 x 75 mm. Yli 150 neliömetrin lappeille suosittelemme suurempaa syöksyä, jota on saatavana vain pyöreänä mallina P 120 (120 mm).

Pitkät, yli 10 metrin lappeet tarvitsevat useamman alastulon, sillä yli 10 metrin kouruihin ei yleensä saada tehtyä riittävää kaatoa (3 mm / metri) otsalaudan rajoitteista johtuen.

Sadevesijärjestelmien materiaalina käytetään teräspeltiä, joka on sinkitty ja pinnoitettu GreenCoat RWS Puralilla. Sadevesijärjestelmien ainevahvuus on 0,5–0,6 mm. Pural-pinnoite on erinomainen ratkaisu korroosionkestävyyden, taivutettavuuden ja likaa hylkivien ominaisuuksiensa vuoksi.

Mittakuvat syöksyistä P 100, P 120 ja K 100 x 75

Mistä sadevesijärjestelmät voi hankkia, ja miten?

Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet on mahdollista tilata valmiiksi paikalleen asennettuna tai vaihtoehtoisesti ne voi hankkia tarvikkeena ja hoitaa asennuksen itse. Asennuksia hoitaa useat eri asennusliikkeet ympäri maan, tarvikkeet taas on helpointa hankkia verkosta, sillä tällöin suurikokoisille ja pitkille tarvikkeille saa tilattua kuljetuksen suoraan kotipihaan. Selkeiden asennusohjeiden ansiosta itse asentaminen on varsin suoraviivaista, mutta korkealla työskennellessä on tärkeää huolehtia asianmukaisesta putoamissuojauksesta.

Kouruset Oy:n verkkokauppa on Suomen suosituin sadevesijärjestelmien ja kattoturvatuotteiden verkkokauppa, joka palvelee asiakkaitaan 30 vuoden kokemuksella. Löydät tarjonnasta laajan valikoiman kotimaisia sadevesijärjestelmiä, lumiesteitä, tikkaita ja muita kattoturvatuotteita. Täyden valikoiman oma varasto mahdollistaa nopeat toimitukset asiakkaille, jopa saman arkipäivän aikana.