Paikallisuutiset

Viisi uutta koronatartuntaa torstaina – Perjantain tartunnat Transtechilla

Kainuussa todettiin torstaina viisi koronatartuntaa, joista neljä Kajaanissa ja yksi Hyrynsalmella.

Perjantaina iltapäivällä sote tiedotti, että tietoon on tullut 16 uutta koronatartuntaa Skoda Transtechin Otanmäen tehtaalla alkaneeseen tartuntaketjuun. Yhteensä työntekijöiden tai lähipiirin tartuntoja on toistaiseksi todettu 102.

– Jatkamme edelleen yhteistyössä työterveyshuollon kanssa henkilöstön testauksia ensi viikollakin. Laaja ketju on tärkeä saada hallintaan testaamisella, koska osa tartunnoista on oireettomia. Sairastuneet ovat tietojemme mukaan lieväoireisia, joka viittaa myös rokotusten suojaavaan vaikutukseen, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa tällä hetkellä jäljityksessä ei ole muita laajoja tartuntaketjuja, vaan tartunnat ovat lähinnä yksittäisiä.

– Tilanne voi kuitenkin nopeastikin muuttua, joten seuraamme tilannetta aktiivisesti ja reagoimme tarpeen mukaan. Transtechin-tehtaalla jatkamme testauksia varmistaaksemme, että tilanne pysyy hallinnassa, kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime viikkoinen suositus lyhentää toisen ja kolmannen rokotusannoksen minimiväliä viiteen kuukauteen on aiheuttanut lisääntynyttä kysyntää ja jonoja rokotuspisteille.

– Edelleen kaikkein tärkein asia on, että mahdollisimman moni olisi suojattu kahdella rokotteella. Kaksi saatua koronarokoteannosta antaa erittäin hyvän suojan vakavaa sairastumista vastaan sekä pienentää myös leviämisriskiä. Rokotteita on hyvin saatavilla, eikä erityistä kiirettä tehosteannoksen saamiseen heti 5 kuukauden rajan täytyttyä ei ole. Aikarajan muutos ei olennaisesti vaikuta aiemman kahden annoksen antamaan rokotussuojaan,

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Avoin rokotuspiste Kaukametsän opistolla

Käsmä-Ronkaisen mukaan lisäresursseja rokotuksiin saadaan hankittua ensi viikolla.

– Oma henkilöstömme ei riitä toteuttamaan rokotuksia, jotka ovat jatkuneet lähes vuoden, eikä loppua ole näkyvissä. Neuvoloiden ja vastaanottojen ammattilaisia tarvittaisiin kipeästi hoitamaan omia tehtäviään, eikä tietysti lisäkustannuksiltakaan voida välttyä.

Kajaaniin avataan toinen rokotuspiste ensi tiistaina Kaukametsän opistolla (Koskikatu 2 – 4).

Kolmannet koronarokotteet ovat tarjolla kaikille 18 vuotta täyttäneille, mikäli toisesta annoksesta on 5–6 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille potilaille suositellaan kahden kuukauden annosväliä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikissa Kainuun soten rokotuspisteissä voi asioida ilman ajanvarausta, jonka lisäksi osassa on käytössä myös verkkoajanvaraus. Rokotuksia toteutetaan kuntakohtaisen aikataulujen mukaisesti, josta lisätietoa saa soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

edit. päivitetty perjantain tilanne 10.12.2021 klo 16:37.

Kainuun sote muistuttaa, että vaikka rokotukset ovat alkaneet ja osa kuntalaisista on jo saanut molemmat rokotteet, tulee muistaa, että korona ei ole poistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä