Huijarit tienaavat ennätyssummia — näin vältyt sudenkuopilta

Huijaukset netissä ovat vuosien saatossa muuttuneet yhä uskottavammiksi. Toisinaan ne on toteutettu niin taidokkaasti, että kokeneemmatkin netinkäyttäjät lankeavat ansaan. Ei olekaan ihme, että hiljattain tehdyn selvityksen mukaan jopa lähes puolet suomalaisista on joutunut jossain vaiheessa nettihuijauksen kohteeksi. Huijarit ja hakkerit pyrkivät kaikin mahdollisin keinoin onnistumaan tavoitteessaan, joten verkossa toimiessa on syytä pysytellä jatkuvasti varuillaan. Tällä sivulla esitellään muutamia tämän hetken yleisimpiä nettihuijauksia. Lisäksi käydään läpi, mitä kaikkea voit tehdä pitääksesi itsesi ja lompakkosi turvassa.

Tunnetko jo nämä yleiset nettihuijaukset?

Nettihuijausten tunnistaminen ei aina ole helppoa. Esimerkiksi huonolla suomen kielellä kirjoitetut tekstit tai amatöörimäisesti toteutetut huijaussivustot ovat toki selkeitä varoitusmerkkejä, mutta monet huijausyritykset on hiottu niin viimeisen päälle, että niiden tunnistaminen vaatii valppautta. Kaikkein varmimmin ansoihin lankeamiselta voi välttyä, kun tietää, millaisia keinoja huijareilla on käytössään. Kun tunnistaa yleisimmät nettihuijauksen muodot, osaa niitä myös paremmin varoa.

Seuraavaksi esitellään joitakin tyypillisiä huijauksen muotoja, joita tällä hetkellä kohdistetaan suomalaisiin netinkäyttäjiin.

Tietojenkalastelu

Tietojenkalasteluyritykset ovat yksi yleisimmistä huijauksen muodoista, ja viimeaikaisten selvitysten mukaan Eurooppa on noussut kyberrikollisten ykköskohteeksi. Tietojenkalastelua on harjoitettu niin kauan kuin internetkin on ollut olemassa, mutta vasta viime aikoina käyttöön valjastettu generatiivinen tekoäly on kehittynyt niin päätähuimaavaa vauhtia, että myös tietojenkalastelusta on tullut aiempaa hienovaraisempaa ja taidokkaampaa.

Lähes jokainen on joskus vastaanottanut sähköpostin tai tekstiviestin, jonka lähettäjä esiintyy esimerkiksi pankin, oppilaitoksen, Kelan tai verotoimiston nimissä. Sähköpostissa pyydetään vierailemaan verkkosivustolla ja kirjautumaan sinne sisään. Vaikka verkkosivusto näyttääkin erehdyttävän aidolta, on kyseessä huijareiden tekemä valesivusto. Huijausviesteissä saatetaan myös väittää, että uhrin käyttäjätilissä tai maksutiedoissa on jokin ongelma, tai että henkilötiedot täytyy päivittää ajan tasalle. Tällaisessa huijausviestissä oleva linkki johtaa tyypillisesti sivustolle, jossa pyydetään vahvistamaan omat tiedot, kuten vaikkapa sähköpostiosoite ja salasana tai verkkopankin tunnus.

Rakkaushuijaukset

Kyberrikollisuus ulottuu valitettavasti myös deittailun maailmaan. Lähes jokaisella deittisivustolla ja keskustelupalstalla liikkuu huijareita, jotka pyrkivät kalastelemaan muiden käyttäjien henkilötietoja tai pahimmassa tapauksessa saavat jonkun rakastumaan heihin ja lähettämään heille rahaa eri verukkeita käyttämällä. Jos etsii netistä rakkautta ja kohtaa jonkun, joka kysyy jatkuvasti kysymyksiä, muttei paljasta itsestään juurikaan tarkempia yksityiskohtia, voi se olla yksi varoitusmerkki. Vaikka jonkun kanssa olisi jutellut pitkäänkin netissä, ei koskaan pidä lähettää rahaa henkilölle, jota ei ole tavannut kasvotusten.

Huijaukset sosiaalisessa mediassa

Moni suomalainen on valitettavasti haksahtanut viime vuosina huijaukseen nimenomaan sosiaalisessa mediassa, jossa ystäviltäkään tulleisiin yhteydenottoihin ei voi enää täysin luottaa.

Esimerkiksi Facebookissa liikkuu huijareita, jotka ovat onnistuneet kaappaamaan jonkun tilin ja pyrkivät sen kautta murtautumaan myös muille käyttäjätileille. Räikeimmissä tapauksissa toisena henkilönä esiintymällä on saatu ihmisiä luovuttamaan esimerkiksi erilaisia vahvistuskoodeja, verkkopankkitunnuksia tai luottokorttitietoja.

Keinoja nettihuijauksilta suojautumiseen

Nettihuijausten määrä on nousussa, mikä ymmärrettävästi huolestuttaa monia. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että niiltä mahdollista välttyä kokonaan tiettyjä varotoimia noudattamalla. Alla on listattuna muutama vinkki, jotka auttavat pysymään loitolla huijareiden virittämistä ansoista.

Varmista sivustojen turvallisuus

Verkossa surffaillessa on hyvä pitää silmällä sivuston osoitekenttää. Etenkin henkilötietoja syötettäessä tai jonnekin sisään kirjauduttaessa kannattaa varmistua sivuston luotettavuudesta. Yksi yleinen ohjenuora on se, että sivuston osoite on “https”-alkuinen, mutta sekään ei nykyään ole tae sivuston turvallisuudesta. Lisäksi kannattaa sivuston latauduttua tarkistaa, ettei sen osoite ole muuttunut latauksen aikana.

Ota VPN käyttöön

VPN-palveluiden suosio on noussut räjähdysmäisesti viime vuosina. Ne tarjoavat netinkäyttäjälle monenlaisia hyötyjä, mutta ennen kaikkea VPN-yhteys takaa ylimääräisen suojakerroksen surffailuun mahdollistaen käyttäjälleen anonymiteetin, josta huijarit eivät pääse hyötymään. Etenkin julkista Wi-Fi-verkkoa käytettäessä VPN-palvelu on ehdottoman suositeltava, mutta monet käyttävät sitä ollessaan yhdistettynä suojattuun Wi-Fi-verkkoon tai mobiiliverkkoon.

Pidä virustorjunta ajan tasalla

Useimmilla meistä on laitteelle asennettuna jokin virustorjuntaohjelma, joka auttaa estämään haittaohjelmien latautumisen ja tarjoaa muutenkin suojaa surffailuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös virustorjuntaohjelmiin tehdään ajoittain päivityksiä, jotka antavat niille entistäkin paremman suojan. Päivitysten suorittamista ei kannata lykätä hamaan tulevaisuuteen, vaan kun sellaisesta ilmoitetaan, on se hyvä suorittaa saman tien. Pari minuuttia kestävällä päivityksellä voi välttyä huomattavasti suuremmilta ongelmilta.

Pidä kiinni yksityisyydestäsi

Omasta yksityisyydestään kiinni pitäminen verkossa surffaillessa on tärkeämpää kuin koskaan. Jos kuvittelit, että esimerkiksi WhatsAppissa tai Messengerissä on turvallista jakaa tietoa kontaktilistalta löytyvälle ystävälle, on korkea aika päivittää käsitystä. Jos haluaa varmistua verkon turvallisesta selaamisesta, kannattaa kaikenlaisiin yhteydenottoihin, linkkeihin ja mainoksiin suhtautua tietyllä varauksella. VPN-yhteyden hyödyntäminen kätkee käyttäjän IP-osoitteen, mutta jokaisella itsellään on myös vastuu siitä, kuinka paljon tietoja itsestään antaa eteenpäin verkossa.

Verkossa surffailua ei kannata missään nimessä vähentää tai vältellä vain siksi, että siellä törmää monenlaisiin vaaroihin. Mitä enemmän huijauksia esiintyy, sitä enemmän niistä myös varoitetaan ja sitä monipuolisemmin erilaisia työkaluja netinkäyttäjille kehitetään tarjoamaan suojaa. Terveellä maalaisjärjellä ja aiheeseen liittyviä uutisia seuraamalla pärjää yleensä jo varsin hyvin, ja pahimmat sudenkuopat voidaan tunnistaa heti kun niitä osuu kohdalle.