Paikallisuutiset

Koronapassi ladataan kanta.fi-sivustolta

EU:n koronatodistusta on käytetty Suomessa koronapassina 16.10.2021 alkaen. Kanta-palvelut tiedotti, että Omakannan koronatodistus ladataan kanta.fi-sivistolta.

Koronatodistuksen voi ladata esimerkiksi älypuhelimelleen tai tulostaa itse paperille. Kanta-palvelut tiedotti myös, että tarvittaessa todistuksen saa myös paperisena terveydenhuollosta.

Tasavallan presidentti on vahvistanut koronatodistusta ja maahantuloa koskevan tartuntatautilain muutoksen perjantaina 15.10.2021 ja lakimuutos tuli voimaan lauantaina 16.10.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronapassia voidaan edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta, mutta 16–17-vuotiaiden testaaminen koronatodistuksen saamista varten olisi turvattava maksutta julkisessa terveydenhuollossa, jos henkilö ei ole saanut koronarokotteita.

Koronapassina voi käyttää mitä tahansa kolmesta Omakannan koronatodistuksesta eli todistusta koronarokotuksesta, todistusta koronatestituloksesta tai todistusta sairastetusta koronavirustaudista.

Koronapassin käyttö on vaihtoehto alueellisille koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Koronapassia ei ole pakko käyttää. Koronarajoitusten kohteina olevat toimijat voivat ottaa koronapassin käyttöön vapaaehtoisesti.

Valtioneuvosto tiedotti, että tapahtuman järjestäjä lukee koronapassin mobiililaitteella, johon on ladattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyväksymä Koronatodistuksen lukija -sovellus. Sen saa maksutta sovelluskaupasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alaikäinen lapsi voi käyttää Omakanta-palvelua itse ja katsoa palvelusta esimerkiksi koronatodistuksensa, jos hänellä on sähköiset tunnistautumisvälineet.

– Se, miten alaikäisen tiedot näkyvät Omakannassa tai potilastietojärjestelmissä, vaihtelee. Siksi terveydenhuollon yksiköiden onkin laadittava toimintamalli alaikäisten EU-koronatodistusten tulostamiseen sekä tilattava alaikäisen puolesta asioinnin toiminnallisuuden päivitys potilastietojärjestelmäänsä, viestitti Kanta-palvelut.

Näin koronapassi löytyy

1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.

3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.

4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Lähde: kanta.fi

MaRa suosittelee koronapassin käyttöönottamista myös Kainuussa, vaikka maakunta on vielä perustasolla.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä