Kuinka paljon remonttilainaa tarvitset? Opas budjetin laatimiseen ja lainan määrän arviointiin

Jokainen joskus asuntoaan remontoinut tietää, että remontointi vaatii aina huolellista suunnittelua ja budjetointia. Vaikka remontin tekisi itse, kuluu tarvikkeisiin ja materiaaleihin nopeasti paljon rahaa. Moni ottaakin remonttilainan, jotta kotinsa saa itseä miellyttävään kuntoon ilman vuosien säästämistä. Kodissa vietetään iso osa päivästä, joten on ihan luonnollista, että asunnostaan haluaa tehdä viihtyisän, toimivan ja esteettisesti miellyttävän.

Arvioi aluksi remontin laajuus

Budjetointi on hyvin tärkeä osa remontoinnin onnistumista ja sopivan remonttilainan valintaa varten. Aluksi on syytä arvioida remontin laajuus. Mitä suurempi projekti, sitä suuremmat kustannukset siitä yleensä tulevat. Laskelmaan kannattaa ottaa mukaan kaikki mahdolliset kulut, joita tulee materiaaleista ja mahdollisesti myös remonttimiesten palkkaamisesta. Usein remontin kustannukset ylittyvät noin 15 % etukäteen lasketuista suunnitelmista, joten lainaa voi olla hyvä ottaa hieman yli tarpeen.

Remontin laajuuden määrittämisen jälkeen on hyvä pohtia, kuinka paljon pystyt itse rahoittamaan remonttia. Ainahan vippiä ei välttämättä tarvitse ottaa lainkaan, jos tilillä on riittävät säästöt olemassa. Rahan käyttäminen voi tässä vaiheessa joskus hirvittää, mutta on hyvä pitää mielessä, että remontointi myös lisää asunnon arvoa. Remontointia ei siis pidä nähdä pelkkänä kuluna, vaan se voi hyvinkin maksaa itsensä takaisin esimerkiksi asuntoa myytäessä.

Valitse itsellesi sopiva lainasumma

Kun olet pohtinut remontin laajuuden ja ottanut huomioon käytettävissä olevat säästösi, voit alkaa suunnittelemaan remonttilainan määrää. On aina suositeltavaa pyrkiä pitämään lainan määrä mahdollisimman pienenä, jotta vippi ei lisää taloudellista rasitusta kohtuuttomasti. Laina on aina maksettava takaisin, joten lainattaessa on otettava omat tulot ja muutkin menot huomioon.

Lainasummaa valittaessa lainan korko aina otettava huomioon. Koron suuruuteen vaikuttaa monet tekijät, kuten lainan määrä, laina-aika ja vakuudet. Joskus remonttilainaa on mahdollista saada vain asettamalla lainalle omaa omaisuutta vakuudeksi. Vippi.org palvelusta remonttilainaa voi kuitenkin saada myös ilman vakuuksia, joten lainaa on mahdollista saada myös sellaisen, jolle omaisuutta ei ole vielä päässyt kertymään.

Sopivan lainasumman määrittämiseksi on hyvä tehdä erilaisia laskelmia eri laina-aikojen ja korkotasojen kanssa. Näin on helpointa saada kuva siitä, miten korko ja laina-aika vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin. Pienikin muutos korossa saa nopeasti aikaan merkittäviä säästöjä tai lisäkuluja, kun laina-aika on pitkä.

Ota huomioon asunnon arvon nousu

Esimerkiksi kylpyhuoneremontti nostaa nopeasti asunnon arvoa. Jos on myymässä asuntoaan, on sillä ostajan silmissä paljon väliä, näyttääkö kylpyhuone 1980-luvulla valmistuneelta vai tämän päivän tyyliä vastaavalta. Remonttilaina voi parhaimmillaan olla sijoitus, joka kasvaa korkoa, kun asunnon myöhemmin myy tai vuokraa. Usein tämä seikka unohdetaan remonttilainaa pohtiessa.

Remonttilainan suunnittelussa kannattaa olla realistinen ja kauaskatseinen. On hyvä ottaa huomioon, ettei asunto ole remontin jälkeen myöskään liian persoonallinen. Asuntoa voi olla vaikea myydä, jos se on suuntaan tai toiseen liian persoonallisesti remontoitu.

Osa remonteista jätettävä ammattimiehille

Vaikka monet remontit voikin käsistään kätevä henkilö tehdä itse, on olemassa myös monia remonttitöitä, joita ei saa tehdä itse ilman asiaankuuluvaa lupaa. Hyvä esimerkki tästä on sähkötyöt, joita ei saa mennä tekemään itse, ellei ole siihen koulutusta ja sertifiointia. Virheellisesti tehty sähkötyö voi aiheuttaa vakavia vaaroja, kuten tulipaloja tai sähköiskuja.

Myös moneen putkityöhön pitää palkata luvanvarainen ammattilainen, vaikka pieniä putkitöitä voikin tehdä myös itse. Varsinkin jos kyse on kuitenkin vesijärjestelmästä tai lämmitysjärjestelmästä, on syytä turvautua ammattimiehen puoleen. Vesivahingot voivat olla erittäin kalliita korjata, ja huonosti tehdyt putkityöt voivat johtaa myös asuntokaupan purkuun ja sitä kautta kalliisiin kustannuksiin.

Sopivaa remonttilainaa pohtiessa on hyvä ottaa huomioon myös se, että kaasujärjestelmien asennus ja korjaus sekä muutokset asunnon rakenteissa vaativat usein alan asiantuntijan työpanosta. Tyypillinen esimerkki on väliseinän kaataminen, jotta tilasta saa avaramman. Tällaista remonttia suunniteltaessa on hyvä olla yhteydessä myös isännöitsijään.

Vertaile lainoja ennen lainan hakemista

Lainojen kustannuksissa voi olla suuria eroja, joten on viisasta vertailla lainojen korkoja ja kuluja etukäteen. Vippi.org sivustolla vertailu käy kätevästi valitsemalla itselle sopiva lainasumma ja laina-aika. Tämän jälkeen asiakas näkee, millaisilla kustannuksilla eri pankit myöntäisivät hänelle remonttilainaa.

Remonttilainat ovat Suomessa tyypillisesti kulutusluottoja, joissa on joko tasalyhenteinen tai tasaeräinen laina. Tasalyhenteisessä lainassa lainapääomaa lyhennetään samansuuruisin erin koko takaisinmaksun ajan. Tasaerälainassa puolestaan lainan pääoma ja korko yhdessä muodostavat samansuuruisen kuukausierän koko laina-ajan.

Remonttilainaa ottaessa on aina tärkeää ottaa huomioon kaikki kulut, jotta voit löytää sellaisen ratkaisun, johon olet varmasti tyytyväinen. Laina on sitoumus, joka vaikuttaa talouteesi pitkään, joten päätöstä ei kannata tehdä hätiköidysti.