Kuinka selvittää auton käynnistysongelmat itse?

Olet valmiina lähtöön, käännät autosi virta-avainta, mutta moottorin sulavan äännähdyksen sijaan, et kuule äännähdystäkään tai saat vastuksena kömpelöä räiskintää. Yrität uudelleen, mutta moottori ei suostu käynnistymään. Tässä tilanteessa on varmasti houkuttelevaa soittaa apua tai rynnätä lähimmän autohuollon turvaan, jotta pääset jatkamaan päivääsi. Tämä reaktio on hyvin ymmärrettävä ja yleinen, mutta syitä siihen miksi auto ei käynnisty löytyy monia ja välillä ne on yllättävän helppo havaita. Kun tiedät mihin kiinnittää huomiota, voit parilla yksinkertaisella tarkastuksella, tunnistaa ja mahdollisesti ratkaista ongelmasi ilman ammattiapua. Tässä artikkelissa käymme läpi auton käynnistyksen yleisimmät syyt ja niiden mahdolliset ratkaisut.

Tyhjä akku

Yksi yleisimmistä syistä siihen, että auto ei käynnisty, on kuollut tai tyhjentynyt akku. Ajan mittaan akut menettävät luonnollisesti tehonsa, varsinkin jos ne ovat esimerkiksi altistuneet äärimmäisille lämpötiloille kuten talven hyytäville pakkasille. Auto viestittää tyhjästä akustaan monin eri tavoin. Hämärät tai välkkyvät sisä- ja ajovalot, ovat tyypillisiä merkkejä tyhjästä akusta. Toinen varoittava merkki on elektroniikan toimintahäiriöt tai täysi puute, esimerkiksi sähköiset ikkunat liikkuvat hitaasti tai radio ei käynnisty. Lisäksi selvä rikkipitoinen haju akun läheisyydessä tai näkyvä korroosio sen navoissa voi viitata siihen, että akku on elämänsä päätöksessä tai vetää viimeisiään. Jos havaitset näitä merkkejä, ja epäilet auton käynnistysvian johtuvan kuolleesta tai tyhjentyneestä akusta, voit tässä tapauksessa mitata akun virran yleismittarilla tai kokeilla auton käynnistämistä käynnistyskaapeleiden ja toisen ajoneuvon avulla. Jos auto käynnistyy, on syynä selkeästi vioittunut akku, joka tulee vaihtaa mahdollisimman pian. Mikäli auto ei käynnisty käynnistyskaapeleilla lainkaan, on auton akku varmasti tyhjentynyt. Molemmissa tapauksissa varmista, että vaihdat tai huollat akun.

Viallinen käynnistysmoottori

Toinen hyvin yleinen auton käynnistymisen vika piilee käynnistysmoottorissa, joka vastaa moottorin pyörimisen käynnistämisestä. Toisin kuin akkuun liittyvissä vioissa, usein starttimoottorin ensimmäiset merkit voi tunnistaa siten, että elektroniikka toimii moitteettomasti, mutta moottori ei lähde käyntiin. Jos käännät autosi virta-avainta ja kuulet naksahtavan äänen tai nopeiden naksahdusten sarjan, mutta moottori ei käynnisty, voit kohdistaa katseesi käynnistinmoottorin suuntaan. Ajan myötä käynnistinmoottori voi kulua tai vioittua sähköongelmien vuoksi. Helppo tee-se-itse-tarkastus on napauttaa käynnistinmoottorin koteloa kevyesti vasaralla, samalla kun joku toinen käynnistää auton. Joskus tämä voi saada moottorin toimimaan tilapäisesti. Jos auto käynnistyy käynnistinmoottorin koputtamisen jälkeen, se on merkki siitä, että se on vaihdettava. Muita käynnistinmoottorin oireta voi olla, käynnistyksen aikana kuuluva huriseva ääni, joka viestittää viallisesta solenoidista, tai savun tai palaneen hajun havaitseminen, jotka voivat viitata starttimoottorin ylikuumenemisesta. Olipa syy mikä tahansa, käynnistinmoottori on hyvä huoltaa ammattilaisen luona.

Vialliset sytytystulpat

Sytytystulpat ovat auton toiminnan kannalta ratkaisevassa asemassa. Ne ovat vastuussa moottorin sylintereissä olevan ilma-polttoaineseoksen sytyttämisestä. Ajan myötä sytytystulpat voivat likaantua tai kulua, mikä voi johtaa käynnistysongelmiin. Viallisista sytytystulpista johtuvia oireita ovat moottorin käynnistymisvaikeudet, epätasainen tyhjäkäynti ja polttoainetehokkuuden heikkeneminen. Voit tarkastaa sytytystulpat silmämääräisesti kulumisen tai vaurioitumisen merkkien varalta. Jos ne näyttävät kuluneilta tai kerrostumien peittämiltä, ne on ehkä vaihdettava. Muista, että sytytystulppia on monia erilaisia.

Kuvat sytytystulpista: autodoc.fi

Polttoaineongelmat

Auto tarvitsee polttoainetta toimiakseen, joten jos polttoainejärjestelmässä on ongelma, ei auto välttämättä käynnisty. Tarkista polttoainemittarista, että säiliössä on riittävästi polttoainetta. Jos mittari osoittaa, että polttoainetta on riittävästi, mutta auto ei silti käynnisty, ongelma voi olla polttoainepumpussa, polttoainesuodattimessa tai injektoreissa. Jos ongelmat taas piilee polttoainesuodattimessa, voi se olla tukossa, jolloin se tulee vaihtaa. Vaihdon voit suorittaa itse tai huoltoasemalla. Mikäli polttoaine suodattimen vaihto ei ratko ongelmaa, saattaa syy piiletä polttoainepumpussa. Voit tarkistaa tämän pikaisesti tarkistamalla kuuluuko polttoainesäiliön läheltä huminaa, kun käännät avaimen käynnistys asentoon. Jos et kuule mitään, on mahdollista, että polttoainepumpun toiminta on viallinen ja se tulee korjata.

Turvajärjestelmän toimintahäiriö

Monet nykypäivän autot ovat varustettu turvajärjestelmillä, jotka on suunniteltu pitämään varkaat loitolla tehokkaalla tavalla. Aika ajoin näissä järjestelmissä voi esiintyä toimintahäiriöitä, jotka vaikuttavat auton käynnistymiseen. Jos kojelaudassa vilkkuu turvavalo tai jos moottori ei käynnisty, kun käännät avainta, kyse voi olla turvajärjestelmän ongelmasta. Katso autosi käyttöoppaasta ohjeet turvajärjestelmän nollaamiseen tai sen tilapäiseen ohittamiseen. Välillä ongelma ratkeaa yksinkertaisille toimenpiteellä ja olet tien päällä ilman sen suurempaa hälinää. Kukin auto on kuitenkin omaa laatuaan, joten tähän ei valitettavasti ole yhtä ratkaisua. Ohjekirja on paras vaihtoehtosi, jos epäilet turvajärjestelmän toimintahäiriön aiheuttavan ongelmasi.

Akun likaiset tai syöpyneet liittimet

Vaikka akku olisi ladattu, likaiset tai syöpyneet akun liittimet voivat estää sähkön kulun auton sähköjärjestelmään. Tarkasta akun navat korroosion tai kertymien varalta. Jos havaitset niitä, irrota akkukaapelit ja puhdista navat lankaharjalla tai akun napojen puhdistusaineella. Kytke kaapelit uudelleen tukevasti ja yritä käynnistää auto uudelleen. Jos auto ei käynnisty tämänkään toimenpiteen jälkeen, piilee vika muualla. Yleisesti ottaen muista huoltaa ja autosi hyvin väliajoin ja tarkistaa, että sen eri osat pelittävät sulavasti.

Yhteenvetona voidaan todeta, että käynnistämisongelmat voivat johtua monista eri tekijöistä. Välillä vika selviää avainta heiluttelemalla tai pienellä kopautuksella, kun taas toisinaan ammattiapu ja suurempi analyysi on tarpeen. Kun tiedät, että yleisiä tyhjän akun merkkejä ovat esimerkiksi elektroniikan häiriöt tai rikkipitoinen haju, voit identifioida syyn ja reagoida oikealla tavalla. Kun osaa katsoa oikeaan paikkaan, voi säästää aikaa, rahaa ja päänvaivaa. Jos et kuitenkaan pysty tunnistamaan tai korjaamaan ongelmaa itse, älä epäröi pyytää apua pätevältä mekaanikolta. Muista myös aina pitää oman autosi ohjekirja näppärästi lähettyvillä, jotta voit selvittää mahdolliset ongelmat lukemalla pikaisesti ohjekirjasta.