Muista vertailla lainojen kulut myös kiireessä

Monelle suomalaiselle on täysin tyypillistä vertailuttaa suuret luotot, kuten asuntolainat säännöllisesti eri pankkien kesken.

Lainojen korot ja kulut nimittäin vaihtelevat suuresti henkilökohtaisen taloustilanteesi, pankkien ja rahoituslaitoksien sekä yleisen korkotason mukaan.

Asuntolainojen lisäksi myös vakuudettomat lainat kannattaa kilpailuttaa, ainakin ennen lainan valintaa. Vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen on hyvin helppoa netissä tarjolla olevien lainojen vertailupalveluiden avulla.

Vertailu on tärkeää, sillä vakuudettomissa lainoissa korkotaso pankkien välillä vaihtelee suuresti. Hyvin usein vakuudeton kulutusluotto otetaan kiireessä. Lainat kannattaa kuitenkin vertailuttaa myös niissä tilanteissa, joissa lainan tarve on kiireellinen. Kiireellisessä hakuaikataulussa hommaa nopeuttavat oleellisesti lainanvertailupalvelut.

Lainojen vertailu on ilmaista eikä sido sinua mihinkään

Lainat kannattaa kilpailuttaa senkin takia, että kilpailuttaminen on täysin ilmaista. Lainojen kilpailuttaminen ei myöskään sido sinua mihinkään. Laina kannattaa vertailla Lenders.fi lainojen vertailupalvelussa, jossa voit yhdellä hakemuksella vertailuttaa yli 30 pankkia ja rahoituslaitosta. Kilpailuttamalla vakuudettomat lainat voit selvittää nopeasti, mitä korkoa milloinkin voit pankista saada lainoihin.

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa tehdä silloinkin, kun tarvitset lainaa kiireesti. Pienissäkin lainoissa on kyse sitoutumisesta lainan takaisinmaksuun. Aikaisemmin lainat totuttiin hakemaan omasta kotipankista, ilman sen kummempaa miettimistä koroista ja kustannuksista.

Lainojen vertailupalvelut, kuten Lenders.fi eivät itse myönnä lainoja, vaan toimivat ainoastaan välittäjinä. Korvauksen nämä kilpailutuspalvelut saavat suoraan pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Sinun ei siis tarvitse maksaa itse lainan hakemisesta mitään. Hakemuksen jättäminen ei myöskään sido sinua ottamaan tai edes harkitsemaan lainaa.

Nykyään rahoituslaitokset kilpailevat lainan saatavuudella

Pankit ja rahoituslaitokset eivät kilpaile tänä päivänä kuitenkaan pelkästään hinnan avulla, vaan myös lainan saatavuudella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että monet rahoituslaitokset tarjoavat lainaa entistä helpommin ja suurempia summia. Varsinkin kiireessä lainaa hakiessa, saattaa lainanhakija siis astua sudenkuoppaan, ellei ole tarkkana.

Lainan hakeminen vertailupalvelun kautta ei tee lainanhaun prosessista yhtään pidempää kuin lainojen suorahakukaan – päinvastoin, voit saada lainan nopeimmillaan muutamassa minuutissa hakemuksen jättämisen jälkeen.

Lainojen vertailu paljastaa myös lainan todellisen hintatason. Useimmiten edullisimman lainan valinta on paras ratkaisu. Toisaalta joskus pidempi laina-aika ja pienempi kuukausierä painavat vaakakupissa enemmän kuin puhtaasti hinta. Lainojen kustannukset muodostuvat korosta ja muista kuluista.

Todellinen vuosikorko kertoo lainan kokonaiskustannukset

Lainojen vertailussa tärkeä luku on todellinen vuosikorko. Lainan todellinen vuosikorko tarkoittaa sekä lainan korkoa, että muita siihen sisältyviä kustannuksia. Lain mukaan lainan nimelliskorko saa olla enintään 20 % vuodessa, jonka päälle muita kuluja saa tulla maksimissaan 150 euroa vuodessa lainan suuruudesta riippumatta.

Luottojen kustannukset muodostuvat useista eri tekijöistä. Pelkkä nimelliskoron vertaileminen ei siis kerro koko totuutta. Toisaalta vuonna 2019 voimaan astuneen lainojen korko- ja kulukaton seurauksena nimelliskoron merkitys on kasvanut suuremmaksi kuin aikaisemmin, koska rahoituslaitokset eivät saa enää periä lainoista yhtä suuria kustannuksia kuin aikaisemmin.

Lainan todellinen vuosikorko on kuitenkin paras mittari lainojen kustannuksien vertailussa, sillä se huomioi kaikki lainaan sisältyvät kustannukset. Vielä muutamia vuosia sitten pikalainojen todellista vuosikorkoa ei tarvinnut ilmoittaa, joka mahdollisti lainakulujen kasvattamisen erilaisten tilinhoitomaksujen avulla. Tänä päivänä tilanne on kuitenkin toinen, jonka myötä myös pieni pikavippi voi olla turvallinen tapa lainata rahaa – laki velvoittaa luotonantajaa ilmoittamaan lainaan sisältyvät kustannukset luotonsaajalle ennen lainapäätöksen allekirjoittamista. Lainojen vertailupalvelun kautta voit nopeasti vertailla lainan todellista vuosikorkoa keskenään ja löytää näin edullisimman lainan.

Yhdellä hakemuksella nopeasti useita tarjouksia

Mikäli tarvitset lainaa nopeasti, lainojen vertailupalvelun käyttäminen on loistava vaihtoehto. Sinun tarvitsee täyttää ainoastaan yksi hakemus, joka lähetetään kaikille palvelussa oleville yhteistyökumppaneille. Esimerkiksi Lenders.fi lainojen vertailu tekee yhteistyötä yli 30 pankin ja rahoituslaitoksen kanssa. Voit siis saada parhaimmillaan yli 30 lainatarjousta yhdellä hakemuksella. Useimmiten ensimmäiset tarjoukset tulevat muutaman minuutin sisällä hakemuksen jättämisestä.

Lainan hakemisen vaiheessa sinulta ei pyydetä erikseen liitteitä. Kannattaa kuitenkin varautua todistamaan tulosi, ennen kuin lainahakemuksesi hyväksytään. Yleensä tulot todistetaan sähköisesti lähetettävillä liitteillä tai antamalla lupa automaattiseen tiliskannaukseen.

Mikäli lainantarpeesi on kiireellinen, kannattaa lainan vertailupalvelun käyttö erityisesti silloin. Hakemuksen täyttämisen kanssa ei nimittäin kauaa nokka tuhise ja nopeimmat lainatarjoukset saat muutamassa minuutissa hakemuksen jättämisestä. Hakiessasi lainaa arkena, saat suurimman osan lainatarjouksista saman päivän aikana sähköpostiisi.