Kaikki lainat kannattaa vertailla

Pikalainat ovat vakuudettomia lainoja, joissa lainasumma on mahdollista saada tilille parhaimmillaan vain tunneissa lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Vaikka lainan tarve olisi pikainen, kannattaa myös pikalaina vertailla ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Vain vertailun kautta voi varmistua siitä, että hyödyntää edullisimman lainatarjouksen.

Mikä on pikalaina?

Pikalainalla tarkoitetaan useimmiten vakuudetonta lainaa, koska sen hakeminen on nopeampaa kuin vakuudellisen. Vakuudettoman lainan pantiksi ei aseteta erikseen takaajaa tai kiinteää omaisuutta, joten lainan hakuprosessin aikana ei kulu aikaa vakuuksien riittävyyden arviointiin. Lainasumma on mahdollista saada käyttöön parhaimmassa tapauksessa vain muutamien tuntien kuluessa hakemuksen lähettämisestä. Tällaista nopeasti käyttöön saatavaa lainaa kutsutaan usein pikalainaksi.

Pikalainaa voidaan hakea moneen eri käyttötarkoitukseen, eikä lainan hakuvaiheessa tarvitse yleensä tehdä selvitystä sen käyttötarkoituksesta. Lainaa voidaan harkita esimerkiksi silloin, kun kotia on tarpeen remontoida, auton hankinta tulee ajankohtaiseksi tai halutaan tehdä muita isompia hankintoja.

Lainasummat vaihtelevat useimmiten tuhannesta eurosta jopa 60 000 euroon. Isomman lainasumman saaminen käyttöön vaatii kuitenkin usein useamman arkipäivän.

Vertailemalla edullisin lainatarjous

Myös pikalainat kannattaa vertailla ennen lainan ottamista. Lainojen vertailu netissä on helppoa, ja yhdessä osoitteessa pystyy tutustumaan eri lainantarjoajien korkotasoon sekä lainojen ehtoihin.

Jokainen pankki ja rahoituslaitos määrittelee itsenäisesti tarjoamiensa lainojen hintatason. Siksi sama hakija voi saada eri lainanmyöntäjiltä koron ja kulujen suhteen eri hintaisia lainatarjouksia. Vertailemalla lainojen korkoja ja muita ehtoja voi löytää itselleen sopivimman lainan ja hakea sitä.

Vertailusivustojen kautta voi myös kilpailuttaa lainatarjoukset. Kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että lainatarjouksia pyydetään useammalta eri toimijalta. Kun apuna käytetään kilpailutuspalvelua, riittää vain yhden hakemuksen täyttäminen. Hakemus välitetään useille eri lainantarjoajille, jotka voivat tehdä hakemuksen tietojen perusteella lainatarjouksen.

Nämä tarjouksen saapuvat joko omaan sähköpostiin tai kilpailutuspalvelua tarjoavalle sivustolle. Vertailemalla on mahdollista löytää niiden joukosta itselleen sopivin tarjous ja hyödyntää se.

Todellinen vuosikorko ja laina-aika kannattaa huomioida

Kun etsinnässä on edullisin pikalaina, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota todelliseen vuosikorkoon. Lainan kokonaiskustannukset riippuvat lainan korosta, tilinhoitopalkkiosta sekä mahdollisista muista lainaan liittyvistä kuluista. Jos vertaillaan vain lainatarjousten nimelliskorkoja, ei välttämättä löydetä edullisinta lainatarjousta.

Todellinen vuosikorko löytyy jokaisesta lainatarjouksesta ja sisältää kaikki lainaan liittyvät kustannukset eli lainakoron lisäksi myös lainan sivukulut. Siten se kuvaa parhaiten lainan kokonaiskustannuksia ja toimii hyvin lainojen vertailussa. Vertailemalla saatujen lainatarjousten todellisia vuosikorkoja on mahdollista löytää niiden joukosta edullisin vaihtoehto.

Myös takaisinmaksuaika vaikuttaa siihen, kuinka suureksi lainan kokonaiskustannukset muodostuvat. Lainan lyhennyksen lisäksi kuukausittain maksetaan korkoa ja muita kuluja, joita kertyy koko laina-ajalta. Mitä pidempi laina-aika valitaan, sen kalliimmaksi laina tulee. Vakuudeton laina kannattaa aina maksaa pois kohtuullisen nopeasti.

Vaikka tavoitteena olisi löytää pikalaina, kannattaa lainatarjouksia vertailla. Vertailupalveluiden kautta pääsee tutustumaan helposti eri lainoihin ja voi löytää itselleen sopivimman tarjouksen. Lainojen kustannuksia vertaillessa kannattaa huomio kiinnittää lainakoron sijaan todelliseen vuosikorkoon.