Testaa puristusvoimasi – se voi kertoa paljon terveydestäsi
Puristusvoimalla, joka on tärkeä, mutta usein unohdettu osa yleistä kuntoa, on jopa yllättävän paljon vaikutuksia jokapäiväiseen elämäämme, suorituskykyymme urheillessa ja jopa yleiseen terveyteemme.
Puristusvoima eli voima, jota käsi käyttää esineen vetämiseen, pitämiseen tai vääntämiseen, on olennainen osa monia päivittäisiä askareita, kuten purkkien avaamista, ruokaostosten kantamista tai jopa kirjoittamista. Mutta otteen voiman merkitys ulottuu paljon käytännöllisyyttä pidemmälle.
Tartuntalujuus korreloi läheisesti yleisen lihasvoiman ja kestävyyden kanssa. Se auttaa nostamaan raskaampia painoja ja suorittamaan harjoituksia tehokkaammin, mikä parantaa fyysistä kuntoa. Useat tutkimukset ovat yhdistäneet kädensijan voiman myös yleiseen terveydentilaan. Heikompi käsivoima on yhdistetty lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin ja jopa kuolleisuuteen iäkkäillä aikuisilla.
Puristusvoima mitataan usein käyttämällä dynamometriä, joka arvioi käsien ja sormien voimaa kilogrammoina tai paunoina. Normaalit puristusvoiman arvot vaihtelevat iän, sukupuolen ja kätisyyden mukaan. Esimerkiksi terveen, noin 30-vuotiaan miehen puristusvoima voi olla yleensä välillä 35–60 kilogrammaa. Vastaavan ikäisellä terveellä naisella puristusvoiman voi olla 20–40 kilogramman välillä.
On kuitenkin tärkeää huomata, että tämä on vain suuntaa antava arvio, ja yksilölliset erot voivat olla merkittäviä. Käden voima voi riippua useista tekijöistä, kuten ammatista, harrastuksista, fyysisestä aktiivisuudesta ja genetiikasta
Näin testaat ja parannat puristusvoimaasi
Dynamometri on yleisimmin käytetty laite puristusvoiman mittaamiseen, ja sellainen on mahdollista hankkia myös kotiin urheilulaitteita myyvistä verkkokaupoista.
Myös esimerkiksi Gorilla Sportsin verkkokaupasta (linkki: https://gorillasports.fi/ ) saatavan säädettävän sormipuristimen käyttö voi antaa karkean arvion puristusvoimasta. Kun suoritat puristusvoimatestin, on tärkeää, että noudatat tarkkoja ohjeita:
1.Istu tai seiso suorassa, hartiat rentoina.
2.Älä nojaa mihinkään tai käytä muuta kehoa tukena.
3.Pidä laite 90 asteen kulmassa käsivarteen nähden.
4.Purista laitetta niin lujaa kuin mahdollista muutaman sekunnin ajan.
5.Toista testi kolme kertaa molemmilla käsillä ja laske keskiarvo.
Lähtötasosta huolimatta puristusvoimaa on mahdollista treenata kotona muutamalla edullisella treenivälineellä. Esimerkiksi sormipuristinta (linkki: https://gorillasports.fi/sormipuristin ) voi käyttää vaikkapa töiden ohessa tai illalla televisiota katsellessa, ja puristusvoima kasvaa kuin itsestään. Säädettävä sormipuristin on helppo säätää juuri omalle tasolle sopivaksi, ja nostaa vastusta voimien kehittyessä.
Käden voimaa voi puristuksen lisäksi treenata myös vastakkaiseen suuntaan kuminauhan avulla. Aseta kuminauha sormien ja peukalon ympärille käden ollessa ”supussa”. Koita sitten avata käsi ja levittää sormet mahdollisimman etäälle toisistaan. Myös leuanvetotangosta roikkumisella voi parantaa helposti puristusvoimaa, ja samalla venyttää selän lihaksia.
Säännöllisellä ja monipuolisella harjoittelulla puristusvoiman saa helposti paranemaan, eikä tiukimmatkaan purnukan kannet pysty vastustamaan voimiasi.